Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trpíte rakovinou a liečite sa? Potom možno aj vy zažívate počas liečby tento fenomén

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Instagram/iflscience)

LEBANON - V časopise Medzinárodný zborník radiačnej onkológie bol publikovaný článok lekárov z centra pre výskum rakoviny Dartmouth-Hitchcock Norris Cotton Cancer. Uvádzajú v ňom, že vo svojej štúdii zadefinovali druh žiarenia, ktoré onkologickí pacienti podstupujúci rádioterapiu prirovnávajú k chvíľkovému záblesku a vidia ho aj vtedy, keď majú zatvorené oči.

Pacienti, ktorí pri liečbe rakoviny podstupujú rádioterapiu, už celé desaťročia tvrdia, že počas liečby vidia záblesky svetla. K tomuto javu vraj dochádza aj vtedy, keď majú zatvorené oči. Spomínané žiarenie opisujú ako lúč modrého svetla alebo modré neónové svetlo a všetko to trvá iba niekoľko sekúnd.

V súvislosti s týmto javom existovalo až doteraz množstvo teórií. A ako sa zdá, výsledky výskumu amerického centra priniesli rozuzlenie. Jej autori totiž uviedli, že spomínaným zábleskom je Čerenkovovo žiarenie. Tieto zistenia podporil aj obrazový materiál zverejnený na Twitteri, kde užívateľ KInzenir zdokumentoval modré svetlo šíriace sa z jadrového reaktora umiestneného pod vodou. 

Trpíte rakovinou a liečite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/World Top ONE)

Ide o typ elektromagnetického žiarenia, ktoré vzniká, keď nabitá častica prechádza hmotou vyššou rýchlosťou, ako je rýchlosť svetla v tomto prostredí. To vytvára efekt zvukového rozmachu, ku ktorému dochádza napríklad vtedy, keď sa lietadlo pohybuje rýchlejšie ako rýchlosť zvuku.

Identifikácia Čerenkovovho žiarenia v ľudskom oku nebola však jednoduchá a lekári museli použiť špeciálnu technológiu navrhnutú na sledovanie emisií svetla z biologických systémov. "Naše najnovšie údaje sú vzrušujúce, pretože sa nám podarilo po prvý raz zachytiť svetelnú emisiu z oka pacienta, ktorý podstupuje rádioterapiu. Tieto údaje sú tiež prvým dôkazom, ktorý priamo podporuje, že vnútri oka sa nachádza dostatok svetla na vyvolanie vizuálneho pocitu a že toto svetlo pripomína žiarenie. Keď lúč žiarenia prechádza cez oko, tak sa v jeho tekutine vytvára svetlo. Po analýze spektrálneho zloženia môžeme túto emisiu definitívne klasifikovať ako Čerenkovovo žiarenie," vysvetľuje vedúci štúdie Irwin Tendler. 

Trpíte rakovinou a liečite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci teraz dúfajú, že výskumný a zobrazovací systém by sa mohol použiť na zlepšenie účinkov rádioterapie. Monitorovanie svetelných emisií z očí pacientov by totiž mohlo lekárom pomôcť potvrdiť alebo vyvrátiť, či žiarenie zasiahlo cieľ. V neposlednom rade môže zdravotnícky personál upokojiť pacientov, ktorí vidia tieto záblesky, aby sa neznepokojovali, pretože ide o prirodzený jav. 

Viac o téme: RakovinaRádioterapiaČerenkovovo žiarenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu