Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Keď otehotnela, začala štikútať: Čká už viac ako desať rokov, pre lekárov je prípad záhadou

Lisa Gravesová Zobraziť galériu (2)
Lisa Gravesová (Zdroj: FB/Lisa Graves)

LINCOLN – Tridsaťjedenročná Lisa Gravesová trpí viac ako desať rokov nepretržitou štikútkou. Nepríjemné čkanie sa snažila zažehnať viacerými babskými receptmi a má za sebou návštevy mnohých lekárov. Prípad matky dvoch detí je stále záhadou, ale ako sa zdá, mladá žena sa už so všetkým zmierila. Tvrdí, že sa nikdy netreba poddávať osudu, pretože je stále viac ľudí, ktorí sú na tom oveľa horšie.

Štikútka, ktorej sa väčšina z nás zbaví po niekoľkých minútach, sprevádza Lisu Gravesovú už viac ako desať rokov. „Všetko sa začalo počas môjho prvého tehotenstva,“ hovorí matka dvoch detí vo veku sedem a jedenásť rokov. „Vtedy som prekonala mŕtvicu a lekári si teraz myslia, že toto je jej následok.“ 

Mladá žena priznala, že počas tohto dlhého obdobia si už na všetko postupne zvykla. Kedysi sa vraj kvôli nepríjemnému čkaniu vyhýbala spoločnosti, ale už to veľmi nerieši. Má salón na manikúru a snaží sa fungovať v bežnom režime.

Lisa Gravesová
Zobraziť galériu (2)
Lisa Gravesová  (Zdroj: FB/Lisa Graves)

„Zamestnankyne a zákazníci si už zvykli. Vedia, čo mám za problém, a tolerujú to. Niekedy ma síce čkanie natriasa a ja urobím krivý ťah štetcom, ale vždy to dám do poriadku,“ hovorí Lisa. „Uvedomujem si tiež, že je to nepríjemné, ak ideme s manželom a deťmi do reštaurácie. Moje čkanie často pripomína štekot psa, lenže je to nepredvídateľné a nedokážem to ovplyvniť. Nechcem si kvôli tomu odmietať všetky tie pekné veci v živote.“ 

Čítajte aj: Odborníci radia: Deväť rád, ako zastaviť čkavku

Nepríjemnú štikútku sa snažila zažehnať viacerými babskými receptmi od zadržiavania dychu, cez popíjanie vody až po cmúľanie citrónu. Na jej bránicu, ktorá sa jej neustále nedobrovoľne sťahuje, však nezabralo vôbec nič. Neurológovia jej v minulosti odporučili medikáciu, ale ona ju odmietla. „Neexistuje žiadna záruka, že mi to pomôže, a možno to bude ešte horšie. Tí, čo ma poznajú, si už zvykli. Čkanie sa stalo súčasťou mojej osoby. Neteší ma pomyslenie, že by to takto mohlo zostať navždy, ale možno  sa všetko jedného dňa zmení. Beriem to tak, že mnohí ľudia dopadnú po mŕtvici oveľa horšie,“ hovorí Lisa.

Viac o téme: ŠtikútkaMŕtvica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu