Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Archeológovia sa konečne dočkali: Pri Kréte sme objavili obrovský poklad!

Ostrov Chrysi Zobraziť galériu (2)
Ostrov Chrysi (Zdroj: Getty Images)

CHRYSI - Archeológovia v gréckej osade z doby bronzovej objavili obrovský poklad minojského pôvodu. Skladá sa zo šperkov, sklenených korálikov a zvyškov vtedajšej peňažnej meny. Ide o jeden z najdôležitejších pokladov minojskej kultúry.

Grécki archeológovia sa konečne dočkali. Po vyše desiatich rokoch snaženia sa im podarilo nájsť artefakty minojskej kultúry na malom ostrove Chrysi južne od Kréty. Konkrétne ide o zlaté šperky, koráliky a zvyšky vtedajšej peňažnej meny. Išlo o takzvané "bronzové talenty", ktoré boli cennou jednotkou v starovekom Grécku. Niektoré koráliky sú zas egyptského pôvodu. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Archeológovia našli aj starodávne akváriá a veľké množstvo porfýru - hodnotného purpurového pigmentu antického sveta. Vyrábal sa z morských slimákov. Táto farba bola neskôr vyhradená výlučne pre rímskych cisárov. 

VIDEO Archeológovia odhalili veľké tajomstvo Templárov: Povedie k objaveniu super pokladu?!

"Tieto nálezy sú jedným z najdôležitejších pokladov Minojov, aké sa doposiaľ našli na Kréte," uviedlo tamojšie ministerstvo kultúry. Minojská kultúra, námorná superveľmoc z doby bronzovej, prekvitala na Kréte a na iných ostrovoch v Egejskom mori do roku 1500 pred Kristom.

Viac o téme: PokladKrétaMinojci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu