Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matky s nízkou hladinou cukru v krvi rodia dievčatká

PRETORIA – O pohlaví dieťaťa rozhodne spermia, ktorá prenikne do vajíčka. Keď sa to podarí tej s chromozómom X, vzniká dievčatko, keď má spermia chromozóm Y, vzniká chlapec.

Podľa juhoafrických vedcov môže telo ženy čiastočne ovplyvniť, ktorá spermia do vajíčka prenikne. Ak má budúca matka nízku hladinu cukru v krvi, šanca na počatie dievčatka je výrazne vyššia.

Tím docentky Elissy Cameronovej z University of Pretoria podával skupine myších samíc steroid dexamethazon, ktorý blokuje prenikanie glukózy do krvného riečiska. Látku dostávali samice v čase, keď mohli kopulovať so samcami. Odborníci merali po celý čas pokusu obsah glukózy v ich krvi. Iná skupina samíc dostávala čistú vodu a fungovala ako kontrolná skupina

. Samice ovplyvnené dexamethazónom mali 41 % samčích a 59 % samičích mláďat. Samice z kontrolnej skupiny mali 53 % samcov a 47 % samíc. Pri ďalšom pokuse manipulovali vedci s diabetickými samicami, ktoré mali vysokú hladinu cukru v krvi a tieto myši podľa očakávania rodili oveľa viac samcov než zdravé samice.

Podľa docentky Cameronovej sú objavy veľmi zaujímavé, no zatiaľ nedokáže vysvetliť, prečo hladina cukru v krvi ovplyvňuje pomer pohlaví u potomkov. Nasvedčuje to však, že by mohlo byť niečo pravdy na starej povere, podľa ktorej by ženy mali jesť mäso, ak chcú chlapca, alebo zeleninu a čokoládu, ak chcú dievčatko.

„Je to zaujímavé, pretože mäso zvyšuje obsah cukru v krvi na určitú dobu, kým sladké jedlo zvyšuje krvný cukor síce výrazne, ale iba na veľmi krátky čas, po ktorom nasleduje prudký pokles v obsahu krvnej glukózy,“ uviedla Cameronová pre New Scientist.
Závery jej štúdie vydal odborný časopis Proceedings of the Royal Society B.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu