Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Archeológovia objavili najstaršiu perlu na svete: Hádajte kde

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

ABÚ ZABÍ - Pri prieskumoch na ostrove Maravá neďaleko Abú Zabí bola objavená 8000 rokov stará perla, čo z nej robí najstaršiu na svete. Informoval o tom spravodajský server BBC s tým, že na mieste sa zároveň našli pozostatky prvých budov v regióne. Nález podľa miestnych úradov dokazuje, že sa s perlami v oblasti obchodovalo už počas neolitu, mladšej doby kamennej.

"Objav najstaršej perly na svete v Abú Zabí je dôkazom, koľko toho z našej nedávnej ekonomickej a kultúrnej histórie má hlboké, až do prehistórie siahajúce, korene," uviedol Muhammad Chalífa Mubárak, ktorý stojí na čele úradu pre kultúru a turizmus v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. 

Archeológovia pomocou rádiokarbónovej metódy datovania odhadli, že perla veľká asi pol centimetra pochádza z rokov 5800 až 5600 pred naším letopočtom. Perly sa vtedy pravdepodobne nosili ako šperky a v Mezopotámii, ktorá sa rozprestierala na území dnešného Iraku, sa zamieňali za keramické predmety a ďalší tovar, uviedli experti zo SAE. 

FOTO Archeológovia objavili najstaršiu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vykopávky na ostrove Maravá sa sústredili najmä okolo kamenných zrúcanín. Na mieste boli objavené aj korálky z mušlí či pazúrikové hroty šípov. Perlu si ľudia budú môcť prehliadnuť na výstave s názvom "10 000 rokov luxusu", ktorá odštartuje 30. októbra v múzeu Louvre Abú Zabí. 

Viac o téme: Abú zabíPerla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu