Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Doprajete si každý deň pohár vína? Keď zistíte, čo to môže spôsobiť, zhrozíte sa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Pohár vína denne považuje väčšina lekárov za dúšok zdravia, ktorý povzbudzuje trávenie, cirkuláciu krvi a odbúrava z tela voľné radikály. Juhokórejskí vedci však po dlhodobom výskume dospeli k znepokojivému záveru. Na základe svojich zistení varujú pred každodenným popíjaním čo i len symbolického množstva alkoholu. Čo i len pohár vína denne je totiž vraj pre vaše srdce horší než jednorazová nadmerná konzumácia.

Vedci z Kórejskej univerzity v Soule sa po rokoch výskumu v oblasti konzumácie alkoholu dopracovali k prekvapivým zisteniam. V roku 2009 oslovili desať miliónov respondentov, ktorí absolvovali kompletnú preventívnu zdravotnú prehliadku, a spýtali sa ich, koľko alkoholu skonzumujú za týždeň. V roku 2017 potom zisťovali, koľkí z opýtaných trpia atriálnou fibriláciou, čiže ochorením, ktoré môže byť príčinou mozgovej príhody. Zistili, že riziko tohto ochorenia zvyšoval každý pohárik vypitý v priebehu týždňa. U tých, čo pili dvakrát týždenne, bolo riziko spojené s výskytom atriálnej fibrilácie najnižšie. Tí, čo pili raz týždenne, čelili riziku vo výške deväť percent. U ľudí, ktorí pili šesťkrát týždenne, bolo toto riziko vyššie o tridsať percent a u každodenných konzumentov alkoholu až o štyridsať percent. 

Doprajete si každý deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"V skupine denných konzumentov alkoholu sa zhoršovali komplikácie. Náš výskum potvrdil, že časté popíjanie aj malého množstva je nebezpečnejšie ako jeho zriedkavá, i keď nadmerná konzumácia," skonštatoval vedúci výskumu Jong-II Choi. Frekvencia popíjania úzko súvisela s nástupom atriálnej fibrilácie bez ohľadu na vek a pohlavie. "Opakované zvyšovanie tejto srdcovej arytmie vyvolané alkoholom môže neskôr viesť k trvalému ochoreniu," dodal Choi. Radí preto, aby si ľudia urobili v konzumácii alkoholu dlhšie a častejšie prestávky. Znížená dávka alkoholu je najjednoduchším krokom, ako predísť tomuto riziku. 

Viac o téme: PitieMozgová príhodaKonzumácia alkoholu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu