Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Vedci odhalili tvár najstaršieho predka človeka starého milióny rokov: Takto vyzeral

Haile-Selassie ukazuje model lebky Zobraziť galériu (3)
Haile-Selassie ukazuje model lebky (Zdroj: youtube/ABC News (Australia))

CLEVELAND - Nedávno objavená lebka stará 3,8 milióna rokov patrí dospelému mužovi, ktorý je predkom Lucy, jednej z najslávnejších fosílií na svete. Vedci lebku mužského predka nazvali "ikonou ľudského vývoja". Jedinec, známy ako australopithecus anamensis, sa v minulosti potuloval po etiópskej divočine. Teraz je známa už aj jeho podoba.

Dva ľudské druhy existovali súčasne v priebehu 100 000 rokov, čo prepisuje predchádzajúce tvrdenie o tom, že staršie druhy ustúpili tým mladším. Skorší druh, ktorého súčasťou bol aj predchodca Lucy, je najstarším známym druhom a zároveň významnou súčasťou ľudskej evolúcie. "Ide o zmenu v našom chápaní vývoja človeka počas pliocénu," uviedol vedecký výskumník Yohannes Haile-Selassie z Clevelandského prírodovedného múzea. 

Nájdená horná čeľusť
Zobraziť galériu (3)
Nájdená horná čeľusť  (Zdroj: youtube/ABC News (Australia))

Skorší druh bol doposiaľ známy len prostredníctvom úlomkov zubov a čeľustí, ktoré boli datované do obdobia pred 2,4 až 3,9 miliónmi rokov. Vyskytovali sa predovšetkým v Keni a Etiópii. Tento druh bol pre vedcov doteraz obrovskou záhadou. Prelom prišiel v roku 2016, keď výskumník v etiópskom regióne Afar, mieste vzdialenom asi 55 kilometrov od náleziska Lucy, našiel hornú čeľusť. Neskôr objavil aj zvyšok lebky. "Keď som to zbadal, pocítil som eufóriu," hovorí Haile-Selassie. Vďaka jeho nálezu vedci prvýkrát identifikovali predtým nevídané rysy tváre, ktoré následne porovnali s Lucinými pozostatkami. V niečom bol starší druh podobný tomu mladšiemu, vo väčšine však pripomínal primitívne skupiny predkov. 

Takto vyzeral predok človeka
Zobraziť galériu (3)
Takto vyzeral predok človeka  (Zdroj: youtube/ABC News (Australia))

Antropológovia sa v súčasnosti snažia zistiť, ako tieto dva druhy spolunažívali a či súperili o potravu alebo životný priestor. "Táto lebka sa stane ďalšou oslavnou ikonou ľudského vývoja," poznamenal profesor Fred Spoor z Londýnskeho prírodovedného múzea.

Viac o téme: LebkaPredokEtiópiaObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu