Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Rusku objavili päť nových ostrovov: Nikto sa ale neteší, kvôli TOMUTO je to desivá správa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOVÁ ZEM - Zistenie, že z hladín morí alebo oceánov náhle vykúka nová pevnina, patrí zvyčajne k vzrušujúcim objavom. V prípade posledného nálezu v mrazivých vodách pri severnom pobreží Ruska ide však skôr o zdesenie. Novoobjavené ostrovy sú totiž výsledkom dramatického globálneho otepľovania a masívneho roztápania ľadovcov v tejto oblasti.

Päť ostrovov, ktoré boli objavené v Severnom ľadovom oceáne v blízkosti súostroví Nová Zem a Zem Františka Jozefa, signalizujú katastrofu. Ide totiž o výsledok rapídneho globálneho otepľovania. Doteraz bola táto pevnina zahalená ľadovcom Nansen, prvé dôkazy o jej existencii sa objavili v roku 2016. Vtedy na ne upozornila ruská vysokoškoláčka, ktorá pri písaní záverečnej práce podrobne študovala satelitné snímky. 

Vedci sú zhrození z objavu v Arktíde: Spolu so snehom sa znášajú na zem aj... to snáď nie!

"V oblasti sme vykonali topografický prieskum," uviedlo vo svojej správe ministerstvo obrany a potvrdilo existenciu piatich nových ostrovov. Podľa záverečnej správy ide o pevninu s rozlohou od 900 do 54 500 metrov štvorcových. Práve v tomto regióne bol v porovnaní s inými časťami našej planéty za posledný rok zaznamenaný najvýraznejší nárast teplôt. Rekordné horúčavy úradovali na väčšine územia dolnej Arktídy, keď sa napríklad vo švédskej polárnej dedine 26. júla 2019 vyšplhala ortuť teplomera na neuveriteľných 34,8°C a v severozápadnom Rusku na 29°C. V Arktíde a v Grónsku sa len v júli roztopilo okolo 217 miliárd ton ľadu. Už štúdia z roku 2018, ktorá analyzovala stav ľadovcov v súostroví Zeme Františka Jozefa, potvrdila, že strata ľadovej masy v rokoch 2011 až 2015 sa v porovnaní s predchádzajúcimi časovými úsekmi zdvojnásobila. 

V Rusku objavili päť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Arktída sa v súčasnosti otepľuje dvakrát až trikrát rýchlejšie ako zvyšok planéty, takže ľadovce sa topia rýchlejšie," skonštatoval Simon Pendleton z univerzity v Colorade. Dodal, že tieto dramatické zmeny odohrávajúce sa na severe zemegule majú ničivý vplyv na biodiverzitu a ľudské sídla nielen v tejto oblasti, ale na celej Zemi. 

Viac o téme: RuskoOstrovyObjavArktídaGlobálne otepľovanieTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu