Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Robíte počas dňa túto VEC? Pozor, je to možno príznak Alzheimera

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

SAN FRANCISCO - Podľa výskumu uverejneného v časopise Alzheimer's&Dementia môže byť potreba častejšieho spánku a zdriemnutia počas dňa signálom nastupujúcej Alzheimerovej choroby. K tomuto záveru dospel osemnásťčlenný vedecký tím z univerzity v San Franciscu, Berkeley a Sao Paule. V záverečnej správe uviedli aj to, že v tomto smere by mali byť vykonané klinické skúšky.

Prvá asociácia, ktorá nám napadne v súvislosti s Alzheimerovou chorobou, je strata pamäti. Odborná štúdia však potvrdila, že oveľa presvedčivejším symptómom ochorenia je potreba zdriemnutia počas dňa. Ľudia, u ktorých sa časom "Alzheimer" vyvinul, mali fragmentovaný spánok, kedy si potrebovali zdriemnuť viackrát cez deň a potom sa budili v noci. Výskumníci ale doteraz nevedeli, či zmeny spánku môžu byť rizikovým faktorom tejto choroby alebo jej príznakom. 

Strácate vekom pamäť? Odborník prezradil, aký je rozdiel medzi starnutím a Alzheimerom

"Ide o príznak, ktorý predstavuje náhlu zmenu nášho správania. Znamená to, že ľudia, ktorí nemali nič podobné vo zvyku, zrazu pocítia potrebu spánku, a tá ich prepadne hocikedy počas dňa," vysvetľuje členka tímu, profesorka neurológie Lea Grinbergová. Tí, ktorí patria ku kultúre, kde je denné zdriemnutie súčasťou životného štýlu, sa však znepokojovať nemusia. 

Robíte počas dňa túto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci skúmali posmrtné tkanivo trinástich pacientov, ktorí trpeli Alzheimerovou chorobou a porovnávali ho s tkanivom zosnulých, ktorí ňou netrpeli. Zistili, že v mozgoch prvej skupiny sledovaných došlo k deštrukcii alebo strate neurónov zodpovedajúcich za bdelý stav a mali v nich zvýšenú hladinu tau proteínu. Jeho funkciou je stabilizácia určitej časti neurónu. Jeho nadmerné množstvo ale nervové bunky destabilizuje. "Nahromadenie proteínu tau je jednou z charakteristických znakov Alzheimerovej choroby," uviedla Grinbergová s tým, že zatiaľ nie je známe, koľko času uplynie medzi zmenami spánku a následnou stratou pamäti. Doterajšie zistenia vytvorili základ pre realizáciu klinických skúšok. Ich cieľom bude hľadanie odpovedí na otázky, ktoré vzišli z tohto výskumu. 

Viac o téme: SpánokAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu