Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žene návšteva Louvru zmenila život: FOTO Všimla si detail, teraz môže byť milionárkou

Maľba Eugene Delacroixa. Zobraziť galériu (3)
Maľba Eugene Delacroixa. (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ – Obraz na stenách visel viac než 170 rokov bez toho, aby sa mu venovala zvýšená pozornosť. Zmenilo sa to až tento rok po tom, čo jeho majiteľka navštívila výstavu v Louvri. V najznámejšom múzeu v Paríži zistila, že obrazy od francúzskeho maliara Eugena Delacroixa sú veľmi podobné tomu, aký má doma.

„Prišla k nám žena s obrazom pod pazuchou a povedala mi, že pred chvíľou navštívila výstavu Delacorixa v Louvri a že má dojem, že ten obraz je veľmi podobný jeho dielu Alžírske ženy. To plátno bolo špinavé a zaprášené, no videl som tam, že ide o Delacroixovovu prácu,“ povedal Philippe Mendes.

Eugene Delacroix.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Riaditeľ galérie ďalej dodal, že predtucha majiteľky sa potvrdila. Domov jej zdobil obraz od najvýznamnejšieho predstaviteľa romantizmu vo francúzskej maľbe, Eugena Delacroixa. „Po tom, čo sme obraz vyčistili, žiarivé a výnimočné farby typické pre Delacroixa naozaj vynikli a vedeli sme, že musíme začať s výskumom.“

Eugene Delacroix.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)


Čítajte aj: Po dvoch rokoch vraj konečne našli najdrahší obraz sveta: TU sa má nachádzať


Žena ho kúpila pred desiatimi rokmi s tým, že nemala ani poňatia o tom, že ide o majstrovské dielo. Na obraze totiž nie je nijaký podpis. Na zadnej strane plátna je len pečiatka "118".

Eugene Delacroix.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tá zodpovedá číslu uvedenému v štúdii v katalógu obrazov predávaných v aukcii v roku 1850 grófom de Mornay, diplomatom, ktorý sponzoroval Delacroixovu cestu do Severnej Afriky. Číslo 118 bolo kúpené do súkromnej zbierky a jeho následné pohyby nie sú známe.

Od narodenia majstra uplynulo 221 rokov. Dosiaľ sa jeho najdrahší obraz predal za cca 7,47 milióna eur.

Viac o téme: ObrazLouvreEugene Delacroix
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu