Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Indián si dal otestovať svoju DNA: Vedci ostali ohromení, takéto zistenie naozaj nečakali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/T Spoon)

BLACKFEET - Darrell "Dusty" Crawford bol až donedávna neznámy muž z Montany. Výsledky testovania desiatok generácií jeho predkov však odhalili, že je nositeľom najstaršej pôvodnej DNA Indiánov, ktorí obývali dnešné územie oboch častí amerického kontinentu už pred 17 000 rokmi.

Darrell, žijúci v indiánskej rezervácii Blackfeet si na želanie svojho umierajúceho brata nechal otestovať DNA. Výsledky sú jedinečné; spoločnosť Cellular Research Institute (CRI) Genetics totiž odhalila, že ide o muža, ktorý je nositeľom najstaršej pôvodnej DNA amerických Indiánov. Vedci pri výskume vystopovali 55 jeho generácií dozadu a vyhlasujú, že výsledky sú presné na 99 percent, čo je naozaj smelé číslo, keďže zostavovanie rodokmeňov je skutočne komplikované.

Indián si dal otestovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Až 83 percent Crawordovho DNA sa zhoduje s DNA amerických Indiánov. Zvyšok interpretuje namiešané dedičstvo 10 percent tvorí európsky pôvod, päť percent má pôvod vo východnej Ázii, dve percentá v južnej Ázii a jedno percento pochádza z Afriky. Test tiež poodhalil pôvod Darrellových predkov z kmeňa Blackfoot. Analýza potvrdila, že pochádzali z Pacifických ostrovov, odkiaľ sa vybrali do južnej časti dnešnej Ameriky a neskôr vyrazili na sever. 

Indián si dal otestovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci z (CRI) Genetics zároveň preskúmali aj mužovu mitochondriálnu DNA. Ide o genetickú zložku, ktorá je odovzdávaná z generácie na generáciu prostredníctvom matky. Z analýzy vyplynulo, že Crawfordova DNA z maminej strany je časťou mitochondriálnej DNA haplotypu B2 skupiny. Tá sa zrodila v Arizone asi pred 17 000 rokmi a ide o jednu z hlavných skupín severoamerických Indiánov. Jednotlivé skupiny sú členené podľa štyroch predkýň - Ai, Ina, Chie a Sachi. Darrell je podľa výsledkov potomkom Iny. V súčasnosti sa táto línia nachádza na oboch častiach amerického kontinentu so silným zastúpením najmä na východnom pobreží Severnej Ameriky. 

Viac o téme: IndiánRodokmeňDNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu