Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Armáda údajne našla v snehu stopy legendárneho monštra

(Zdroj: Twitter/ADG PI - INDIAN ARMY)

HIMALÁJE - Indická armáda tvrdí, že sa jej ako prvej podarilo odfotografovať stopy yetiho, údajného človeku podobného tvora žijúceho v Himalájach. Oznámenie vyvolalo na internete záplavu nedôverčivých reakcií, informovala televízia CNN.

Po záhadnom snežnom mužovi sa neúspešne pátra už stáročia. Odfotografovanie stopy, ktorú údajne v snehu zanechal yeti, v utorok bez akýchkoľvek okázalostí ohlásila indická armáda. Príspevok sa objavil na jej overenom twitterovom účte. "Členovia horolezeckej expedície indickej armády prvýkrát spozorovali tajomné odtlačky nôh mýtickej bytosti yeti," píše sa v príspevku, ktorý dopĺňajú štyri fotografie. 

Na troch sú odtlačky v snehu zaznamenané z rôznej vzdialenosti a na štvrtom zrejme záber členov indického armádneho tímu. Podľa sprievodného textu zábery vznikli 9. apríla 2019 v blízkosti základného tábora na himalájskej hore Makalu, ležiacej v odľahlej horskej oblasti na hraniciach medzi Nepálom a Tibetom. Odtlačok má rozmery 81 krát 38 centimetrov. 

Indická armáda pripomína, že v minulosti yetiho údajne videli práve v tamojšom národnom parku Makalu-Barun. Správu o odfotografovaní údajných yetiho stôp pritom nedoložila inými dôkazmi ani nereagovala na ďalšie otázky CNN. 

Príspevok vyvolal na internetových sociálnych sieťach záplavu nedôverčivých reakcií. Mnohí užívatelia kritizovali indickú armádu za to, že propaguje teórie, ktoré už seriózna veda zavrhla. Iní si z oznámenia armády robili žarty a výsmešný hashtag #Yeti sa v utorok stal hitom indického internetu. 

Údajný neznámy hominid zvaný yeti sa podľa doposiaľ neoverených správ svedkov a miestneho folklóru vyskytuje v oblasti Himalájí a ruskej Sibíri. Jeho obdoba z regiónu Severnej Ameriky sa nazýva bigfoot. Vedci v posledných rokoch analyzovali chlpy, kosti, kože či výkaly, ktoré mali patriť yetimu. Zistili pritom, že patria bežným, už popísaným živočíšnym druhom: prevažne medveďom, ale tiež vlkom, kravám, koňom, ovciam či psom. 

Viac o téme: ArmádaIndiaHimalájeYeti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu