Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tínedžerka varuje: Na záchranu planéty mám dochádza čas, sme uprostred šiesteho hromadného vymierania!

Mladá aktivistka počas protestu v Paríži Zobraziť galériu (4)
Mladá aktivistka počas protestu v Paríži (Zdroj: TASR/AP)

ŠTRASBURG - Už o desať rokov sa môžu v životnom prostredí spustiť nenapraviteľné reťazové reakcie, ktoré povedú k zániku našej civilizácie. Je preto nevyhnutné okamžite konať a správať sa tak, akoby nám horel dom. V prejave k europoslancom z výboru európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) to v utorok povedala šestnásťročná švédska študentka Greta Thunbergová.

"Chcem, aby ste spanikárili, ako keby vám horel dom. Povedala som to už skôr a ľudia sa mi snažili vysvetliť, prečo je to zlý nápad. Mnoho politikov mi povedalo, že panika nevedie k ničomu dobrému," vyhlásila v úvode prejavu Thunbergová. Správať sa, ako keby sa rozpadal náš vlastný dom, je podľa nej spôsob, ktorým je nutné pristúpiť k zmene klímy. Pondelkový požiar parížskej katedrály Notre-Dame školáčka označila za tragédiu. 

Mladá aktivistka Greta Thunberg
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

"Dúfam, že moje pevné základy a že naše základy sú ešte pevnejšie. Bojím sa však, že nie sú," pokračovala Thunbergová. Pri súčasnom prístup k planéte podľa nej ľudstvo už v roku 2030 spustí nenapraviteľnú reťazovú reakciu, ktorá povedie k zániku civilizácie. Stav, z ktorého nebude návratu, môže začať skôr, ale i neskôr. Bez dramatických zmien v správaní ľudstva ale podľa prepočtov nastane, doplnila. Je totiž potrebné enormné zníženie emisií oxidu uhličitého, a to aj za pomoci technologických vymožeností, ktoré zatiaľ neexistujú, uviedla.

Tínedžerka varuje: Na záchranu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Ocitáme sa uprostred šiesteho hromadného vymierania, každý deň vymrie 200 druhov," povedala školáčka, z ktorej hlasu bolo zrejmé, že potláča slzy. "Lídri sa musia začať podľa toho správať, pretože teraz sa tak nesprávajú," povedala. Poznamenala pritom, že keby to tak bolo, neusporiadala by "tri mimoriadne summity kvôli brexitu a žiadny kvôli klíme a životnému prostrediu. Tiež by nepolemizovali o tom, že prestanú do pätnástich rokov spaľovať uhlie. "Keby začali steny vášho domu padať, dali by ste svoje rozpory stranou a začali by ste spolupracovať ... Čím väčšia je vaša uhoľná stopa, tím väčšia je vaša morálna povinnosť," povedala Thunbergová. 

Tínedžerka varuje: Na záchranu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Školáčka v závere prejave povedala, že často od politikov počúva, že nemôžu zaviesť žiadne drastické opatrenia, pretože by to bolo nepopulárne medzi voličmi. To je podľa nej pravda, Zlyhanie však vidí v neinformovanosti voličov o reálnosti hrozby. Ide pritom o vedecké fakty, ktoré by sa mali stať stredobodom politiky, a to aj pred nadchádzajúcimi voľbami do európskeho parlamentu (EP), doplnila."Môžete ma ignorovať, som predsa len šestnásťročná školáčka. Nemôžete ale ignorovať vedcov a milióny štrajkujúcich školákov," uzavrela Thunbergová, ktorej prejav si vyslúžil hlasné ovácie v stoji. Jej školské štrajky za dôslednejšiu ekologickú politiku v posledných mesiacoch prerástli v celosvetové hnutie. 

Viac o téme: Životné prostredieGreta Thunberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu