Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mladík (31) roky používal vatové tyčinky do uší: Takmer ho to zabilo, hrozivá diagnóza

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COVENTRY - Muž bojoval s rizikovou mozgovou infekciou po tom, čo použil vatové tyčinky do uší. Lekári sa domnievali, že časť tyčinky uviazla v jeho uchu už pred piatimi rokmi, no napriek tomu sa nedostavili žiadne príznaky. Problém sa prejavil až záchvatom, po ktorom chlapík skolaboval.

Tridsaťjedenročný mladík utrpel náhly záchvat, po ktorom omdlel. Okamžite bol prevezený na pohotovosť do nemocnice v anglickom Coventry. Lekári zistili, že trpí bakteriálnou infekciou, ktorá sa začala v uchu. Následne sa rozšírila do kosti v spodnej časti lebky, napokon infikovala aj mozgovú výstelku. 

Na dovolenke v Taliansku už si vatové tyčinky nekúpite: Nekompromisný zákaz ako prvý štát v EÚ

Podľa slov doktora Alexandra Charltona pacient trpel nebezpečnými neurologickými príznakmi. Do nemocnice sa dostal až desať dní po tom, ako zaznamenal bolesť a výtok z ľavého ucha. Dostavila sa tiež bolesť ľavej strany hlavy, ktorá bola tak silná, až zvracal. Neskôr začal zabúdať mená ľudí. Lekári mali podozrenie, že prvé príznaky sa u muža objavili už pred mnohými rokmi, teda dávno pred kolapsom. Ten napokon priznal, že symptómy si prvýkrát všimol pred piatimi rokmi a rovnako trpel aj stratou sluchu. 

Mladík (31) roky používal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Angličan bol v minulosti dvakrát liečený na ťažkú infekciu ľavého ucha. CT vyšetrenie odhalilo zapálené škvrny plné hnisu uložené v spodnej časti lebky, vedľa ľavého ušného kanálu. Diagnóza znela - infekcia mäkkého tkaniva vo zvukovode. Počas operácie pacientovi našli chýbajúci zvyšok vatovej tyčinky do ucha, ktorú kedysi použil. Mladík zostal týždeň hospitalizovaný týždeň, potom ho čakalo dvojmesačné užívanie antibiotík na odstránenie infekcie."Po dokončení antibiotickej liečby pacient neprejavoval nijaké známky neurologickej poruchy," upresnil Charlton. Lekári mu odporučili, aby už nikdy nepoužíval vatové tyčinky do uší.

Viac o téme: MozogInfekciaVatová tyčinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu