Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Tajné kamery odhalili, že v Černobyle sa deje niečo neuveriteľné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/European Bank for Reconstruction and Development)

ČERNOBYĽ - Výbuch reaktora v jadrovej elektrárni v Černobyle v roku 1986 rozptýlil do ovzdušia rádioaktívny mrak, ktorý sa tiahol nad takmer celou Európou. Z oblasti vtedy evakuovali obyvateľstvo a život sa vytratil aj z okolitých lesov. Je preto potešiteľné, že nedávny výskum potvrdil, že sa do tejto zamorenej lokality postupne vracia život.

S následkami černobyľskej katastrofy, ktorá pred viac ako tridsiatimi rokmi zmenila život najmä obyvateľom na Ukrajine a v Bielorusku, zápasí miestna príroda až doteraz. Oblasť s rozlohou 2600 km² známa ako Černobyľská vyčlenená zóna nie je obývateľná. Vedci z Gruzínskej univerzity sa preto práve v tejto lokalite rozhodli po niekoľkých rokoch urobiť výskum, ktorého prekvapivé výsledky neskôr publikovali v časopise Food Webs. Podľa ich zistení sa do oblasti stále viac vracia život a divá zver postupne zapĺňa okolité rádioaktivitou zasiahnuté lesy. 

FOTO Tajné kamery odhalili,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Melissa Weaver)

Členovia výskumného tímu vykonali prvý prieskum v oblasti v roku 2015. "Zistili sme, že tu žijú jelene americké, jelene lesné, diviaky a vlci," okomentoval vtedy výsledky James Beasley z University of Georgia, ktorý sa spolu s kolegami nedávno do tejto lokality vrátil. Tentoraz rozložili na brehu miestnych potokov a kanálov kaprov a pomocou kamier sledovali, akú zver táto potrava priláka. Miesta blízko vodných tokov vyberali zámerne, pretože zvieratá tam chodia piť a brehy sú plné bohatej vegetácie, ktorá im poskytuje bezpečné útočisko.

FOTO Tajné kamery odhalili,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Melissa Weaver)

Vedcom sa týmto spôsobom podarilo zachytiť až pätnásť druhov stavovcov, z toho desať druhov cicavcov, napríklad myši, psík medvedíkovitý, vlk dravý, norok americký či vydra čierna. Ku kaprom sa zlietlo aj niekoľko druhov vtákov (sova obyčajná, sojka modrá, straka obyčajná a orliak morský). 

FOTO Tajné kamery odhalili,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Melissa Weaver)

"Toto je prvý výskum, ktorý potvrdil prítomnosť takýchto živočíšnych druhov," uviedol Beasley, ktorý zároveň vyjadril potešenie z toho, že zver zlikvidovala až 98 percent nastrčených rýb, čo dokazuje, že zvieratá sú zdravé a životaschopné. Takéto zistenie posúva vedcov ďalej vo výskume výživových zdrojov, ktoré plynú do oblasti. Je potrebné sledovať rovnováhu medzi suchozemským a vodným ekosystémom. "Predpokladáme, že ryby a ďalšie vodné živočíchy budú tvoriť súčasť prírodného reťazca a suchozemské zvieratá budú uhynuté ryby prenášať na miesta, kde žijú," dodal Beasley. 

Viac o téme: Černobyľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu