Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pridali by ste si toto do jedla? Vedci objavili zvláštny spôsob, ako sa dá konečne schudnúť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Dať si pri večeri ako prílohu určitý druh hliny možno pomáha pri prevencii obezity. Hlina z organizmu vyplavuje tuk, tvrdí nová štúdia, o ktorej informoval britský server Mail Online.

Bláznivé diéty, ktoré sľubujú zázračné schudnutie: POZOR, dievčatá dohnali až k anorexii!

Austrálski vedci zistili, že obézne myši, ktoré jedli určitý druh hliny, zhodili viac ako tie, ktoré užívali lieky na chudnutie. Odporúčanie jesť hlinu nie je nové. Už starí Gréci sa pozerali na zem pod svojimi nohami a usúdili, že to vyzerá ako niečo na jedenie. Celebrity ako Shailene Woodleyová a Elle Macpheresonová vrátili tento nepravdepodobný stravovací trend späť z antických čias - jedia hlinu kvôli detoxu.

Neobvyklý zvrat udalostí predstavuje nový vedecký výskum, ktorý tvrdí, že na tom niečo bude. Ide totiž o neočakávaný spôsob boja s obezitou. Väčšina najradikálnejších diét a očisťovanie organizmu sú skutočne také šialené, ako vyzerajú: detoxikácia kapustou a sójovou omáčkou a "liečba" terpentínovým olejom sú nebezpečné a môžu byť dokonca smrteľné. Ale keď si do jedla pridáte hlinu, môže to byť, viac ako čokoľvek iné, skutočne prospešné. V celých dejinách a určitých kultúrach si ľudia trochu podivné nutkanie jesť hlinu hýčkali.

Pridali by ste si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Táto prax - zvaná geofágia - sa najčastejšie uplatňuje medzi tehotnými ženami a samozrejme deťmi. Starogrécky lekár Hippocrates hlinu predpisoval tehotným a odporúčal, aby ich ich deti nasledovali.

Táto prax bola zistená na všetkých kontinentoch sveta. Mnoho kultúr - vrátane väčšiny v USA - to klasifikuje ako poruchu prijímania potravy známu ako pica. Na juhu ide ale o bežnú prax a v roku 2015 sa stala témou dokumentárneho filmu Eat White Dirt (Jedzte bielu hlinu). Zaoberá sa záľubou južanov v žuvaní kaolínu, čo je druh bieleho ílu, ktorý vzniká z nerastných usadenín.

Kaolín sa nachádza v protihnačkovom lieku Kaopectate. A antropologický výskum ukazuje, že práve z tohto dôvodu hlina ľudí priťahuje. Zdá sa, že po celú históriu sa ľudia uchyľovali k požívaniu hliny, keď mali niečo so žalúdkom.

Celkom náhodou vedci z Juhoaustrálskej univerzity zistili, že určitá hlina by mohla dokázať oveľa viac, než len upokojovať rozrušené žalúdky. Tahnee Deningová sa pokúsila nájsť zmesi, ktoré by mohli zlepšiť spôsob, ako telo vstrebáva antipsychotické pilulky.

Pridali by ste si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Všimla som si, že čiastočky ílu nepôsobili tak, ako som očakávala," povedala. "Namiesto toho, aby sa rozptýlili a uvoľňovali lieky, ílovité látky priťahovali kvapôčky tuku a doslova ich vsakovali. Nielenže ílovité látky lapali tuk do svojej časticovej štruktúry, ale tiež bránili tomu, aby ich telo vstrebávalo, čím zabezpečili, že tuk jednoducho prešiel vylučovacím ústrojenstvom," opísala vedkyňa pôsobenie hliny v tele. "Toto unikátne správanie okamžite naznačilo, že sme možno prišli na niečo významné - potenciálne na liečbu obezity," dodala vedkyňa.

Ešte nie je jasné, či bentonit, ktorý si získal obľúbenosť medzi celebritami, a kaolín, ktorý konzumujú ľudia na juhu, majú podobné vlastnosti. Deningová a jej kolegovia vykonali test na skupine myší, ktoré kŕmili vysoko tučnou stravou s jedným z troch doplnkov: liekom na zníženie hmotnosti orlistat, ílovým minerálom nazývaným montmorillonit alebo placebom.

Myši, ktoré jedli ílový doplnok, priberali najmenej, z čoho vyplýva, že jedlá hlina bola vhodnejšia pre splachovanie tuku z ich ústrojenstva než liek schválený americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). "Nami pripravená hlina má nezvyčajne vysokú povrchovú oblasť, čo znamená, že má obrovskú schopnosť pôsobiť a vsakovať trávené tuky a oleje prítomné v jedle, ktoré jeme," povedala Deningová.

Pridali by ste si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Orlistat telu predovšetkým zabraňuje v trávení tuku. Ako budúci krok tak chce vedkyňa vyskúšať kombináciu oboch látok. "V zásade bojujeme proti stravovaniu a vstrebávaniu tukov dvoma rozdielnymi spôsobmi a dúfame, že to povedie k väčšej strate hmotnosti s menšími vedľajšími účinkami," dodala Deningová.

Predchádzajúce skúmanie geofágie neodhalilo žiadne významné zdravotné riziká pri striedmom užívaní hliny. Veľké množstvo by ale mohlo spôsobiť zápchu. Pri diétnych pilulkách však experti už dlho vyjadrujú obavu, že riziká prevažujú nad prínosmi.

Viac o téme: HlinaJedloChudnutieDiétaDetox
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu