Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci objavili v oceáne niečo totálne zriedkavé: Takýto pohľad sa im naskytol prvýkrát

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: TASR/AP)

WASHINGTON - Nový druh morského živočícha - hybrida veľryby a delfína - identifikovali vedci vo vodách neďaleko Havaja. Nový tvor od nich dostal meno velfín a naďalej sa preháňa v blízkosti ostrova Kauai, napísal spravodajský server The Times.

Na ostrove záhadne zmizla takmer celá kolónia tučniakov, vedci si to nevedia vysvetliť

Tohto velfína splodil delfín drsnozubý, ale narodil sa veľrybe druhu elektra tmavá. Oba tieto druhy sú zriedkavé a v tejto časti Tichého oceánu sa dajú vidieť len zriedka.

Velfín bol pozorovaný, ako pláva s kŕdľom delfínov. Podľa morského biológa Robina Bairda, ktorý expedíciu viedol, ide o "nesmierne nezvyčajný objav" a o prvý známy hybrid medzi týmito dvoma druhmi.

Veľryby a delfíny patria z hľadiska taxonómie do rovnakého rádu a sú spolu dostatočne príbuzní, aby aj ich potomkovia boli schopní ďalšej reprodukcie. Avšak známe prípady kríženia medzi nimi sú krajne zriedkavé.

Vedci odhadujú, že až desať percent živočíšnych druhov a až 25 percent rastlinných druhov sa môže príležitostne v prírode skrížiť s iným druhom. Medzi známe hybridy patria kríženci levov a tigrov, či koní a zebier. Ich potomkovia potom môžu mať znaky, ktoré sa nevyskytujú ani u jedného z ich rodičov.

Napríklad v roku 1985 sa v oceanáriu SeaWorld na Havaji narodilo mláďa splodené kosatkou čiernou a delfínom skákavým, ktoré malo 66 zubov, zatiaľ čo jeden z rodičov 88 a druhý 44.

Novo objavený kríženec má hlavu a sivé telo podobné matke, ale plutvy ako jeho otec delfín. Jeho pôvod vedci potvrdili s pomocou vzorky DNA a teraz sa chystajú ho ďalej študovať, sledovať priestor, v ktorom sa pohybuje a skúmať jeho správanie pod hladinou.

Viac o téme: DelfínVeľrybaNový druhVelfín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu