Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dievčatko (8) trpelo epileptickými záchvatmi: Nechutná diagnóza, zamorený mozog na FOTO

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

NAÍ DILLÍ - Otrasný nález odhalilo vyšetrenie mozgu dievčatka z Indie. To trpelo už dlhší čas silnými bolesťami hlavy. Diagnóza malej pacientky bola najskôr určená chybne, no teraz je jasné, že v hlave mala parazitov. Našťastie by podľa lekárov mala byť v poriadku.

Pretrvávajúce neznesiteľné bolesti hlavy a opakované epileptické záchvaty osemročnej pacientky priviedli lekárov k záveru, že na jej mozgu sú cysty. Dievčatku okamžite nasadili liečbu steroidmi. Po ich užívaní sa jeho hmotnosť vyšplhala až na 60 kg, trpelo dýchavičnosťou a nebolo schopné samo chodiť. O polroka neskôr priviezli zúfalí rodičia svoju zúboženú dcéru do nemocnice v Gurgaone. Až tam sa zistilo, že pôvodne určená diagnóza bola nesprávna a pacientka trpí neurocysticerkózou, ktorú spôsobili larvy pásomnice taenia solium. 

Žena (35) pociťovala neznesiteľné mravčenie v nohách: Hororové odhalenie jej problémov

"Na snímke mozgu sme ich narátali približne sto," uviedol lekár Praveen Gupta. "Ochorenie vzniká vtedy, ak sa z vajíčok pásomnice v tráviacom trakte vyliahnu larvy a tie migrujú v tele a nakoniec sa usadia v mozgu. Typickými príznakmi sú bolesti hlavy, epileptické záchvaty, poruchy zraku či náhla dezorientácia," upresnil. 

Vajíčka sú tie biele kruhy
Zobraziť galériu (3)
Vajíčka sú tie biele kruhy  (Zdroj: profimedia.sk)

Za všetkým bola podľa lekára v tomto prípade pravdepodobne zlá hygiena spojená s konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného bravčového mäsa. Dôležité je však to, že napriek neskoro stanovenej diagnóze liečba zabrala a stav dievčatka sa postupne zlepšuje. "Sme šťastní, že naša dcéra je opäť v poriadku a larvy jej natrvalo nepoškodili mozog," vyjadrili sa rodičia.

Dievčatko (8) trpelo epileptickými
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Neurocysticerkóza je pomerne časté ochorenie; podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je príčinou až 30 percent epileptických záchvatov. Vyhnúť sa jej môžeme dôkladným umývaním rúk pred prípravou jedla, pred jedlom samotným, dostatočnou tepelnou úpravou mäsa a umývaním ovocia a zeleniny.

Viac o téme: IndiaMozogEpileptický záchvatPásomnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu