Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nechutné VIDEO vám pripomenie, prečo musíte ryby vždy poriadne uvariť

(Zdroj: Youtube/Mercury News)

RICHMOND - Keď si priniesla Felicia-Miracle Cipollaová domov lososa, tešila sa na chutnú večeru. Pohľad do vrecka s rybou ju však nemilo prekvapil a v tej chvíli stratila chuť na akékoľvek jedlo. Mikrobiológovia však upozorňujú, že v takýchto prípadoch nejde o tragédiu a parazity, ktoré sú súčasťou potravín, ľahko zlikvidujeme tepelnou úpravou.

Felicia si minulý týždeň kúpila balenie divoko chovaného lososa v obchode Costco v Richmonde v americkom štáte Virgínia. Až doma si všimla, že sa vo vrecku prevaľuje priesvitný červík. O zábery, ktoré nakrútila na mobilný telefón, sa podelila s užívateľmi na sociálnej sieti.

Podľa odborníkov ide o hlístu, presný druh ale zadefinovaný nebol. Problém s týmto druhom parazitov nastáva u človeka až vtedy, keď potraviny neprejdú dôkladnou tepelnou úpravou alebo dostatočne dlhým zmrazením. Ak prípravu nepodceníte, obidva tieto spôsoby ich zlikvidujú. "Parazity sú súčasťou potravín. Nachádzajú sa v rybách tak často, ako hmyz v ovocí a zelenine," upresňujú mikrobiológovia. 

Lekári varujú milovníkov sushi: V bruchu muža (32) objavili hnus na FOTO

V rybách sa napríklad často vyskytuje anisakis simplex, nazývaný aj ako sleďový červ. Ten prežíva v tráviacom trakte morských rýb a plodov, do ktorých sa dostáva požieraním kôrovcov. V tele lososa, sleďa, tresky, makrely, chobotnice, platesy, alebo iných druhov morských rýb a iných plodov sa potom úspešne množia.

Napriek tomu, že sa tieto parazity nedokážu rozmnožovať v ľudskom tele, ich larvy dokážu prežívať v tráviacom trakte a spôsobiť silnú alergickú reakciu. Tá sa prejaví prudkými bolesťami žalúdka a zvracaním. Nepríjemným komplikáciám sa vyhneme tak, že morské plody a ryby dusíme minimálne 15 sekúnd vo vode, ktorá má aspoň  63°C. Ak si chcete vychutnať surové morské plody, vyhľadávajte len spoľahlivých obchodníkov. V týchto prípadoch je potrebné plody mraziť 15 hodín pred prípravou a uskladňovať ich aspoň sedem dní v boxoch pri teplote -37°C.  

Viac o téme: RybaParazitLososČervHlísta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu