Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Experti prišli k prekvapivým tvrdením: FOTO Objavili unikátny obraz slávneho maliara?

Leonardo Da Vinci Zobraziť galériu (2)
Leonardo Da Vinci (Zdroj: YouTube)

RÍM - Talianski experti tvrdia, že objavili najstarší obraz od renesančného umelca Leonarda da Vinciho. Mala by ním byť glazovaná keramická kachlička s obrazom archanjela Gabriela, ktorú vo štvrtok na tlačovej konferencii v Ríme predstavili dvaja talianski odborníci. Tí ju skúmali tri roky a došli k záveru, že ju vytvoril Leonardo da Vinci. Informovala o tom agentúra ANSA. Kópia tohto diela má byť od piatku vystavená v Ríme.

Profesor údajne odkryl tajomstvo slávneho obrazu: Autor stvárnil niečo úplne iné

"Máme veľa diel, ktoré vytvoril Leonardo v neskoršom veku, ako Mona Lisa či Posledná večera, ale toto dielo vnáša pohľad do umelcovej mladosti," povedal profesor Ernesto Solari, ktorý dielo spolu s expertkou Ivanou Bonfantinovou skúmal. Podľa neho obraz na keramike, ktorá je súkromným majetkom talianskej šľachtickej rodiny, namaľoval Leonardo ako osemnásťročný.

Podpis na obraze nie je voľným okom vidieť, ale experti ho skúmali infračerveným žiarením. Na archanjelovej tvári našli malými písmenami nápis "Da Vinci Lionardo rok 1471". Mal by to byť aj najstarší Leonardov podpis. Je trochu rozmazaný, čo sa podľa expertov stalo pri vypaľovaní v peci.

Experti prišli k prekvapivým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Domnievame sa, že je to Leonardov autoportrét. Archanjel Gabriel bol vtedy ľuďmi vnímaný podobne ako dnes rocková hviezda a ľudia sa s ním chceli stotožniť," povedal profesor Solari.

Popredný britský odborník na Leonardovo dielo Martin Kemp je ale k objavu skeptický. "Poňatie vlasov sa mi zdá nepresvedčivé a detaily oblečenia tiež," povedal britskému denníku The Daily Telegraph Martin Kemp z Oxfordskej univerzity. Podľa neho portrét nezodpovedá da Vinciho rukopisu, ktorým vytvoril medzi rokmi 1472 až 1475 obraz Zvestovanie.

Keramická doštička s obrazom archanjela Gabriela patrí už od roku 1499 talianskej aristokratickej rodine Fenicia, ktorá pochádza zo severu Talianska. Rodina sa dlho domnievala, že ide o cenné dielo, ale nenapadlo jej, že by autorom mohol byť Leonardo da Vinci. Rodina dúfa, že ju odkúpi taliansky štát a že bude umiestnená v múzeu.

Viac o téme: ObrazNajstaršíLeonardo Da Vinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu