Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slávny obraz Vincenta van Gogha skúmali pod mikroskopom: Objavili v ňom bizarnosť na FOTO

Olivovníky od Van Gogha Zobraziť galériu (3)
Olivovníky od Van Gogha (Zdroj: youtube/cbc news)

WASHINGTON - Nezvyčajného votrelca našli zamestnanci múzea v Kansas City, keď dali pod mikroskop jeden z obrazov holandského maliara Vincenta van Gogha. Vo vrstve maľby zostal uväznený lúčny koník. O prítomnosti vysušeného hmyzieho skeletu pritom nemal počas uplynulých 128 rokov nikto ani tušenie.

Na zvyšky drobného hnedého hmyzu narazila reštaurátorka Nelson-Aktinsonového múzea umenia Mary Schaferová, keď študovala obraz olivovníkov (Olive Trees). "Snažila som sa predovšetkým pochopiť rôzne vrstvy maľby a to, ako boli vytvorené. A vďaka tomu som objavila časť tela koníka. Skutočnosť, že sme našli toto malé prekvapenie, je zábavný spôsob, ako sa na Van Gogha pozerať z nového uhlu pohľadu," povedala. 

Slávny obraz Vincenta van
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Tento nález odkazuje na umelcov zvyk maľovať v plenéri, keď bolo často dosť veterno. Na mokré farby na plátne sa mu tak neustále lepil prach, tráva či hmyz. "Z tých štyroch obrazov, čo dostaneš, som musel zobrať dobrú stovku a možno ešte viac múch, a to nehovorím o prachu a piesku," posťažoval sa Vincent v liste, ktorý v roku 1885 napísal svojmu bratovi Theovi.

Pokiaľ ide o smrť koníka, ktorý sa stal súčasťou nesmrteľného diela, Van Gogh je nevinný. V okolí koníka nie sú na obraze znateľné žiadne známky pohybu. To naznačuje, že už bol mŕtvy, keď ho zrejme závan vetra prilepil na plátno. 

Slávny obraz Vincenta van
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/cbc news)

Obraz v kansaskom múzeu patrí do série olivovníkov tvorených asi osemnástimi dielami, ktoré holandský umelec namaľoval v roku 1889 vo francúzskom Saint-Rémy-de-Provence, kde bol na svoju vlastnú žiadosť prijatý do psychiatrického centra v kláštore svätého Pavla. Zomrel nasledujúci rok. 

Viac o téme: Vincent van Gogh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu