Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Milujete hranolky? Ich konzumáciou riskujete niečo strašné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ROCKVILLE - Spôsob, akým pripravujete zemiaky, je kľúčový pre vaše zdravie. V najnovšej štúdii, publikovanej v časopise American Journal of Clinical Nutrition, sa totiž píše, že ak konzumujete napríklad také hranolky dva, prípadne viackrát týždenne, až dvojnásobne tým zvyšujete riziko predčasného úmrtia.

Vedci našli súvislosť medzi konzumáciou hranoliek a vyšším rizikom úmrtia. Zistili, že ak ich jete pravidelne, najmenej dva razy do týždňa, viac ako dvakrát zdvojnásobujete riziko predčasnej smrti. Ich poznatok síce nedokazuje, že hranolky ľudí priamo zabíjajú, len ukazuje, že ľudia, ktorí sa zapojili do výskumu, ich jedli častejšie než ostatní. 

Milujete hranolky? Ich konzumáciou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Experti po dobu ôsmich rokov skúmali stravovacie návyky 4400 respondentov vo veku od 45 do 79 rokov. Zaujímalo ich, aké množstvo zemiakov jedli a taktiež v akej forme - vyprážané alebo nie. Do dotazníka si museli zaznačovať, ako často takéto zemiaky konzumovali - buď menej ako raz za mesiac, dva až trikrát za mesiac, raz týždenne, dvakrát týždenne alebo viac ako tri razy týždenne. 

Veľké porovnanie hranoliek: Vieme, v ktorom fast foode predávajú najškodlivejšie

Spomedzi všetkých zúčastnených 236 osôb zomrelo pred uplynutím spomených ôsmych rokov. Vedci nenašli spojitosť medzi ľuďmi konzumujúcimi nevyprážané zemiaky a smrťou, ale našli ju medzi tými, ktorí často konzumovali vyprážané zemiaky, resp. hranolky a vyšším rizikom úmrtia. Dietetičku Jessicu Cordingovú tieto výsledky vôbec neprekvapili. "Vyprážané zemiaky v sebe majú veľa kalórií, sodíka či nenasýtených mastných kyselín, ale za to minimálnu výživovú hodnotu," uviedla. 

Milujete hranolky? Ich konzumáciou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výsledky štúdie ale mohlo ovplyvniť viacero iných faktorov, ako napríklad to, s čím hranolky jedli. Keď ich zjete len pár, povedzme so šalátom, nie je to pre vaše zdravie zďaleka tak škodlivé, akokeby ste zjedli veľkú porciu hranoliek s hamburgerom. Cordingová tvrdí, že ľudia sa hranolčekov nemusia vzdať úplne, stačí, keď ich budete konzumovať s rozumom, čiže len príležitostne, a popritom budete dodržiavať zdravý životný štýl. 

Milujete hranolky? Ich konzumáciou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak si bez zemiakov neviete predstaviť svoj jedálniček, existujú aj zdravšie verzie ich prípravy než vyprážanie. Môžete si ich upiecť v rúre s pár kvapkami olivového oleja a dochutené trochu morskej soli. 

Viac o téme: ZemiakyHranolkyZdravý životný štýl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu