Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedecká supersenzácia: Do dvoch rokov možno budú po Zemi chodiť prehistorické monštrá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CAMBRIDGE - Vedci prišli s ohromujúcim nápadom - chcú oživiť mamuty, ktoré vyhynuli pred tisíckami rokov. Možné to bude vďaka zmiešaniu ich génov s génami slonov. Tieto monštruózne tvory by sa tak opäť mohli prechádzať po tejto Zemi už o dva roky.

Vedci z Harvardskej univerzity sú krôčik od supersenzácie, keď vyhlásili, že sú schopní oživiť prehistorické tvory, ktoré dávno vyhynuli. Stalo sa tak vďaka tomu, že sa im prvýkrát podarilo úspešne zmiešať gény mŕtveho mamuta s génami slona.

Jedinečný objav blízko Slovenska: Našli obrovského mamuta spred milióna rokov

Tvrdia, že už o dva roky by mali byť schopní vytvoriť hybridné embryo nesúce znaky mamuta, ako napríklad jeho dlhú srsť, hrubé vrstvy tuku a krv odolnú voči chladu. Embryo následne plánujú vložiť do umelej maternice v laboratóriu, kde vyrastie. Pôvodný plán bol taký, že plod vynosí náhradná slonia matka, nakoniec ale od neho kvôli príliš veľkému riziku ustúpili, čo môže úspešnosť celého projektu o pár rokov zdržať. 

Vedecká supersenzácia: Do dvoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Experti oživujú mamuta pomocou revolučnej génovej technológie nazvanej CRISPR, ktorá im umožňuje presne "vyrezať a prilepiť" DNA od mŕtveho mamutieho exempláru do kmeňových buniek slona. Projekt predstavil vedeckej komunite vedúci výskumného tímu, profesor George Church. "Naším cieľom je vytvoriť hybridné slonie/mamutie embryo. Ešte tam nie sme, ale o pár rokov by sme mohli byť," uviedol na konferencii. Jeho tímu sa podarilo identifikovať oblasti DNA zodpovedné za veľkosť uší, množstvo telesného tuku, srsť i krv

Vedecká supersenzácia: Do dvoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Po oznámení sa ozvali viaceré hlasy, ktoré upozorňujú na etiku takéhoto projektu. Podľa Churcha je to ale iba "ďalšia technológia". Dokonca si myslí, že projekt pomôže zachrániť ohrozené druhy slonov tým, že sa vďaka nemu presunú do iných oblastí. Taktiež by vraj dokázal spomaliť globálne otepľovanie. Znovuoživenie mamutov a ich presídlenie do chladných častí planéty by totiž pomohlo zastaviť topenie ľadovcov a zabránilo tak úniku skleníkových plynov do atmosféry. Odborníci odhadujú, že keby mamuty začali žiť napríklad na Sibíri, tamojšia priemerná teplota by mohla klesnúť až o dvadsať stupňov Celzia. 

Viac o téme: MamutVyhynutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu