Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Láska je vec chémie: Či sa k sebe partneri hodia, môže dokázať práve takáto maličkosť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - V podstate to je otázka chémie. Predovšetkým estrogénov a testosterónu, potom dopamínu, noradrenalínu a serotonínu a nakoniec oxytocínu a vazopresínu. To sú hormóny a neurotransmitery, ktoré riadia celý zložitý proces túžby, počnúc sexuálnym vzrušením pri prvom stretnutí, po zamilovanosť, ktorá sa potom rozvíja vo vzájomný cit a náklonnosť, ktoré dávajú vzťahu stabilitu. Sú to látky, ktoré spôsobujú tlkot srdca a vôbec vyvolávajú v mozgu a v celom organizme známky milostného vzplanutia, napísal taliansky denník La Repubblica.

Neurologička vysvetlila rozdiely medzi mužmi a ženami: Najväčší nezmysel, akému ľudia veria

Čo keď ale chémia nie je správna, čo ak sa nezhoduje s chémiou partnera a hormonálna búrka prepukne bez toho, aby sa jej dostalo odozvy? To je lepšie vedieť dopredu. Môžete sa napríklad obrátiť na start-up Instant Chemistry, ktorý sa zrodil v Toronte z iniciatívy dvoch mladých neurológov, Rona Gonzaleza a Sary Seabrookeovej. Už v roku 2008 pritom jedna malá spoločnosť s názvom GenePartner preukázala, že na tom istom princípe dokáže zistiť, ako sa dvaja ľudia budú vzájomne dopĺňať.

Základná myšlienka je rovnaká: DNA môže pomôcť zistiť, či je partner vhodný. Dvaja partneri, ktorí sa chcú programu zúčastniť, dostanú dve skúmavky, do ktorých umiestnia svoje sliny. Z tých potom Instant Chemistry získava niektoré genetické informácie. Odpoveď, či sa k sebe ľudia z hľadiska "chémie" hodia, príde o niekoľko týždňov neskôr spolu s inštrukciami, ako chápať výsledky testu. Je to akási príručka lásky, ktorá za 199 dolárov (cca 175 eur) ukáže, či pôjde o príbeh s radostným koncom. Hoci genetici sú voči tomuto postupu skeptickí, svoju dôveru už tomuto start-upu dalo viac ako 300 párov.

Láska je vec chémie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Základné informácie sa týkajú predovšetkým systému HLA antigénov, ktoré zodpovedajú za reguláciu imunitného systému, ale aj za vnímanie vône druhých, čo je zásadná funkcia vo výbere partnera. Ďalšie údaje získané zo vzorky slín sa týkajú receptorov pre serotonín a oxytocín, ktoré podľa oboch Kanaďanov môžu veľa povedať o charaktere dotyčnej osoby, o jej schopnosti prežívať emócie a odolávať stresovým situáciám. Tiež dopamínový D 4 receptor má podľa Gonzaleza svoj význam: osoby s variantom 7R plus sú dobrodružnejšie, majú radi nebezpečenstvo a sú najlepší milenci, zatiaľ čo ľudia s variantom 7R mínus dávajú prednosť domácemu pokoju.

DNA samozrejme nie je všetko a Gonzalez to dobre vie. Preto sa spojil s on-line službou SingledOut a z ich partnerstva sa zrodila komplexná ponuka pre všetkých záujemcov: ide nielen o genetický rozbor, ale aj o analýzu záujmov a sociálno-demografických charakteristík budúceho páru. Takáto analýza potom môže byť dôveryhodnejšia než skúmanie antigénov a molekúl.

Láska je vec chémie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Inak sa tiež partneri môžu zúčastniť aj takzvaných "Pheromone parties", stretnutie na báze sexuálnych feromónov. Hostia si na nich oblečú tričko napustené feromónmi, substanciami vylučovanými niektorými žľazami, ktoré by mali vyvolať túžbu druhej osoby alebo vzájomné vzrušenie. Trh so sexuálnymi feromónmi len kvitne, ale ich účinnosť nie je zaručená. Než si poviete áno, je ale vhodné sa vzájomne ovoňať.

Viac o téme: Láska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu