Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Do roku 2050 nastane dramatická zmena stravovania: Potraviny, ktoré budú V Európe chýbať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

OXFORD - Globálne otepľovanie ničí telo Zeme a mení príbeh ľudstva. Podľa vedcov sa bude situácia do roku 2050 stále zhoršovať. Na dôsledky klimatických zmien doplatí približne pol milióna ľudí. Mnohí z nás zomrú na podvýživu či choroby.

Oxfordskí vedci tvrdia, že zníženie objemu potravy povedie k častejšiemu výskytu chorôb a podvýžive. Väčšina úmrtí sa bude týkať Číny, Indie a iných krajín s nízkymi príjmami obyvateľstva, ale zhoršená dostupnosť potravín sa dotkne aj bohatších krajín. Pre zhruba pol milióna ľudí budú následky fatálne.

Klimatológovia povedali pravdu, ktorú svet nechce počuť: Toto nás čaká o 10-tisíc rokov

Dostupnosť potravín sa podľa vedcov do roku 2050 zníži zhruba o tretinu, čo znamená, že priemerný obyvateľ planéty bude ukrátený približne o 3,2 percent svojho denného prídelu. Zníži sa najmä spotreba ovocia, zeleniny a červeného mäsa. Zmeny v stravovaní povedú k častejšiemu výskytu rakoviny, mŕtvice a srdcových chorôb. Globálne otepľovanie by do roku 2050 mohlo byť zodpovedné za 529-tisíc zbytočných úmrtí.

Chradnúť bude aj Európa

Hoci sa počet úmrtí spojených s obezitou zníži asi o 260-tisíc, približne rovnaký počet osôb zomrie na podváhu. Znížená spotreba červeného mäsa zachráni asi 29-tisíc ľudí, ale 534-tisíc ľudí zaplatí životom na nedostatok zeleniny a ovocia. Ako uvádza štúdia zverejnená v odbornom časopise The Lancet, väčšina úmrtí kvôli nedostatku ovocia a zeleniny sa bude spájať s Európou a Severnou Amerikou.

Podľa odborníkov je v tejto fáze ešte ťažké odhadnúť, čo presne sa najbližšie desaťročia odohrá. Isté však je, že tlaky na poľnohospodársku produkciu sa budú vplyvom klimatických zmien zvyšovať a globálne trhy s potravinami budú čoraz nepredvídateľnejšie. S následkami transformácie sa budú musieť vyrovnať krajiny celého sveta.

Do roku 2050 nastane
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: PotravaPľnohospodárstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu