Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Toto nikto nečakal, egyptské pyramídy prehovorili: FOTO anomálie, ktorá mätie archeológov

Štyritisíc rokov staré pyramídy prehovorili Zobraziť galériu (2)
Štyritisíc rokov staré pyramídy prehovorili (Zdroj: Profimeda)

KÁHIRA - Egyptské pyramídy obdivuje svet už niekoľko tisícročí. Napriek ich neustálemu skúmaniu vedcami z rôznych oblastí však dokázali opäť prekvapiť. Archeológovia, ktorí študovali východnú stranu Chufuovej, teda najväčšej z pyramídy v Gíze, odhalil isté teplotné anomálie, a to pomocou systému, ktorý sa používa na skúmanie kozmického žiarenia.

Na to, aby analyzovali celú pyramídu, použili drony. Skupina výskumníkov z Egypta, Francúzska, Kanady či Japonska potrebovala špeciálne povolenie od egyptského ministerstva. Ich cieľom bolo objaviť nové chodby, prípadne hroby. Miesto toho však našli záhadné teplotné škvrny v rôznych častiach tejto svetoznámej pamiatky.

Štyritisíc rokov staré pyramídy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimeda)

Na nižších úrovniach Veľkej pyramídy ich pozornosť upútala oblasť niekoľkých blokov, ktoré mali oveľa vyššiu teplotu, ako sa očakávalo. Pyramídy sú totiž postavené z rôznych druhov vápenca, preto vedci očakávali rozdielne teploty, no nie až natoľko. Predpokladajú, že je to kvôli vnútornej stavbe pyramídy, ktorú nie je vidno.

Preto teraz podľa egyptských úradov zisťujú, keďže „dospeli k záveru, že existuje niekoľko teplotných anomálií, ktoré boli pozorované pri všetkých monumentoch počas fáz ohrevu a ochladenia (spôsobeného Slnkom)“, či to mohla spôsobiť hrobka, dutina, priechod alebo dokonca prasklina v skalách, v hre sú aj iné, poriadne divokejšie teórie. Výsledky by mali byť známe do konca roka 2016.

Viac o téme: ArcheológiaPyramídy v GízeChufuova pyramída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu