Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tajný život Hitlera: Nacistická pretvárka, ktorá kryla jeho zvrátený život a homosexualitu

Hitler na Berghof pozýval niekedy deti Zobraziť galériu (4)
Hitler na Berghof pozýval niekedy deti (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Tisíce ľudí putovali na nemecký Berghof, aby tu mohli aspoň na sekundu zazrieť svojho Vodcu. Súkromný život Adolfa Hitlera bol na prvý pohľad idylický - rád sa stretával s deťmi a rozprával sa s ľudom. No všetko nasvedčuje tomu, že pod povrchom sa odohrávalo niečo oveľa dramatickejšie. Píše sa v novej knihe historičky Despiny Stratigasovej Hitler At Home (Hitler doma).

Adolf Hitler si v tridsiatych rokoch začal budovať imidž rozhodného vodcu a "kancelára ľudu". Väčšinu voľného času trávil vo svojej rezidencii Berghof v horskej dedinke nemeckých Alpách. Prestavaná chata mu slúžila ako oficiálne letné sídlo, kde prijímal oficiálne návštevy vrátane štátnikov a priemyselníkov. Usadlosť bola strážená a dostať sa do nej dalo len na povolenku.

 

Správy o Hitlerovom úteku nemusia byť fantazmagórie: Vyšetrovatelia objavili v Berlíne dôkaz

Z času na čas sem ale Hitler pustil aj deti. Pózoval s nimi a hral sa na milého strýka, ako s nimi trávi čas uprostred krásnej scenérie a na čistom vzduchu. Vodca na prvý pohľad pôsobil ako normálny, zdravý, dôveryhodný muž, ktorý si užíval pokojné chvíle v bavorských horách a bol známy ako milovník kultúry a dobrého vkusu.

Tajný život Hitlera: Nacistická
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podobne bol vykresľovaný aj v medzinárodnom meradle. Berghof navštívilo mnoho významných politikov vrátane francúzskych a amerických veľvyslancov i britskej kráľovskej rodiny. Písali o ňom tie najznámejšie svetové časopisy a magazíny ako New York Times, Life, Vogue ci Country Life. Všetci mu to "zožrali". Hitlerove súkromie ľudí fascinovalo. K najobľúbenejším portrétom patrili tie s jeho milovanými nemeckými ovčiakmi, kŕmenie jeleňa alebo pešia turistika v Alpách. Bol to jednoducho muž, ktorý miloval prírodu a zvieratá.

Tajný život Hitlera: Nacistická
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Všetko to bola ale iba pretvárka. So svojou rodinou kontakt príliš neudržiaval, až do posledných chvíľ svojho života bol slobodný a povesti o jeho údajnej homosexualite boli celkom bežné. V roku 1931 potom došlo k nešťastnej udalosti, keď sa Hitlerova nevlastná neter Geli Raubalová zastrelila v byte, v ktorom spolu bývali. Použila strýkovu zbraň, list na rozlúčku nezanechala. Niektorí tvrdili, že dvojica bola milencami, a že mladá žena bola buď zavraždená, alebo obrátila pištoľ proti sebe, keď sa s Hitlerom hádala. Následná propagandistická kampaň ale tieto šrámy na Hitlerovej povesti potlačila. Snažila sa ho vykresliť ako silného, heterosexuálneho, mužného a kultivovaného muža.

Tajný život Hitlera: Nacistická
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hitler bol dobre zabezpečný, ba priam boháč. Nechcel to ale dávať príliš najavo, pretože mnohí Nemci v tom čase živorili a on by tak išiel len sám proti sebe. Peniaze sa mu kotúľali najmä z predaja jeho manifestu Mein Kampf, ktorý spísal vo väzení, kde si odpykával trest za politické zločiny. Po tom, ako bol v roku 1933 zvolený za ríšskeho kancelára, sa presťahoval do oficiálneho sídla v Berlíne, dal ho prerobiť. Prestavba stála v prepočte na dnešnú sumu viac ako pol miliardy eur.  Stalo sa tak v čase, keď bolo Nemecko na pokraji bankrotu.

Tajný život Hitlera: Nacistická
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

To všetko hovorí jasnou rečou. Hitlerovi bol jeho ľud ukradnutý, hoci sa snažil, aby jeho imidž pôsobil práve naopak. Stratigakosová vysvetlila, že propagandistická mašinéria dala Nemcom nesprávny pocit, že vedeli, kto je skutočný Hitler. "Bolo to nebezpečné, pretože ho to robilo sympatickým. Ľudia si mysleli, že poznajú jeho skutočné ja. Že za maskou Führera sa skrýva celkom milý muž, ktorý nemôže byť taký zlý, akého ho vykresľuje európska tlač."

Viac o téme: HitlerTretia ríšaBerghof
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu