Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Vedci objavili najstarší Korán na svete: Môže prepísať históriu vzniku islamu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BIRMINGHAM - Kniha, ktorá sa nachádza v birminghamskom archíve, môže byť podľa odborníkov staršia, ako sám prorok Mohamed! Ak sa domnienky o najstaršom exempláre Koránu potvrdia, môže zmeniť pohľad na jedno z najrozšírenejších náboženstiev sveta.

Fragmenty najstaršieho Koránu objavili minulý mesiac v univerzitnej knižnici Birminghame a z karbónového datovania vyplýva, že mohol vzniknúť niekedy medzi rokmi 568 až 564 nášho letopočtu, uvádza Daily Mail. Niekoľko historikov sa zhoduje, že prastarý pergamen je starší ako prorok Mohamed, čo by znamenalo, že raná históriu islamu by musela byť prehodnotená.

ROZHOVOR o utečeneckej kríze s Mohamadom Hasnom: Slovensko má šancu ukázať, že vie pomáhať

Strany Koránu sú atramentom napísané starým pôvodným arabským písmom na pergamene zo zvieracích koží. Texty obsahujú časti súr alebo kapitol napísané niekým, osobne poznal aj proroka Mohameda a položil základný kameň islamu.Jeden z periférnych pohľadov na Korán už predtým vysvetľoval, že Mohamed a jeho nasledovníci zrejme používali text, ktorý už existoval a pretvorili ho podľa vlastného teologického a politického svetonázoru.

Korán najprv recitovali naspamäť

Prorok Mohamed dospel k myšlienke založiť islam niekedy po roku 610 nášho letopočtu a prvá moslimská komunita vznikla v roku 622 v Medine. Odvtedy sa Korán recitoval naspamäť, až kým ho Abú Bakr, prvý vodca moslimskej komunity, po smrti Mohameda nenariadil zaznamenávať do knihy.

Oficiálne výklady Koránu tvrdia, že vznikol na základe zjavenia proroka Mohameda, ale odborníci aktuálne hovoria o zarážajúcom objave, ktorý môže pohľad na vznik islamu zmeniť. Moslimovia veria, že dnes čítajú text, ktorý kopíruje Mohamedovo zjavenie a podľa historikov pravdepodobne prešiel len malými úpravami od čias svojho vzniku. 

Viac o téme: IslamBirminghamKorán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu