Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odborníci veria, že našli mýtickú Atlantídu: Civilizáciu pochoval osudový zásah z vesmíru

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

CAGLIARI - Legendárne stratené mesto je podľa niektorých odborníkov bližšie, ako by sme si mysleli. Podľa spisovateľa a experta na starovekú civilizáciu Sergia Frau mal možno Platón bujnú fantáziu, ale korenila v realite.

Sergio Frau si myslí, že taliansky ostrov Sardínia by mohol byť bájnou Platónovou Atlantídou a zánik vyspelej civilizácie mohla zapríčiniť masívna prílivová vlna spôsobená kométou, ktorá v druhom tisícročí pred naším letopočtom uvrhla ostrov do temnoty.

Dychberúci pohľad: Pod jazerom leží stratené mesto plné krás!

Názor spisovateľa a odborníka Fraua zdieľa aj niekoľko talianskych vedcov, ktorým sa umiestnenie ostrova v Gibraltárskom prielive nepozdáva. Podľa Fraua sa južný cíp Sardínie osudom podobá pochovaným Pompejám. Nálezy rôznych takmer neporušených kovových nástrojov a keramiky z polovice 20. storočia naznačujú, že ľudia miesto opustili veľmi rýchlo. Usúdil, že okolo roku 1175 pred naším letopočtom sa muselo stať niečo, čo pokročilú civilizáciu priviedlo k zániku.

Odborníci veria, že našli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock)

Tajuplné megalitické veže

Záhadu by mohli pomôcť odhaliť megalitické veže Nuraghi , ktorých pôvod je do dnešného dňa zahalený tajomstvom, a ktoré vznikli stovky rokov pred Kristom. Tvoria akúsi starovekú pevnosť postavenú z čadičových blokov, ktorá vytvára labyrint kruhových stien. Pravdepodobne ide o zvyšky dávnej osady. Veže sú prepojené podzemnými tunelmi s úložnými priestormi, v ktorých bolo kedysi uskladnené jedlo a držané pri konštantnej teplote 12 stupňov Celzia.

Nikto si dodnes nie je istý, na čo veže slúžili, či mali obrannú funkciu alebo v nich bývali páni. Na mieste archeológovia objavili množstvo terakotových olejových lámp s kúskami zlata a striebra, ako aj veľa šperkov a oltár, ktorý naznačuje, že miesto slúžilo na uctievanie slnka.

Odborníci veria, že našli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/Maurizio Casula)

Kométa vyvolala ozrutné morské vlny

Staroveké dokumenty naznačujú, že ostrovom sa pravdepodobne prehnala prílivová vlna, ktorá obyvateľov prinútila k úteku, ale moderní odborníci sa domnievajú, že vyhnanstvo mohlo byť spôsobené dopadom kométy. To by mohlo vysvetliť netypické sploštenie pláne Campidano, ktorá sa tiahla od Cagliari k fenickému prístavu Tharros.

Odborníci veria, že našli
Zobraziť galériu (5)

Až do roku 1980 odborníci netušili, že prílivové vlny v minulosti zdevastovali niekoľko miest v Stredomorí. Ak kométa pristála v mori neďaleko pobrežia, náraz mohol vyvolať obrovské vlny vysoké až 500 metrov. Pre túto teóriu podľa Daily Mail zatiaľ síce neexistujú žiadne priame dôkazy, ale niektorí odborníci sa zhodujú, že by mohla vysvetľovať záhadný koniec civilizácie na Sardínii.

Odborníci veria, že našli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube/Maurizio Casula)

Vedci, ktorých teória zaujala, sa opierajú aj o starozákonné dokumenty. Napríklad, v knihe proroka Ezechiela sa spomína mesto podobné sardínskemu Tharrosu, ktoré zaniklo v hlbinách mora. Navyše, nápis v chráme Ramzesa III. v starovekom Egypte zachytáva príbeh cudzincov, ktorí videli, ako ich krajinu pohltila voda a zemetrasenie. Frau a ďalší odborníci sa domnievajú, že cudzinci mohli byť sardínskymi žoldniermi, ktorí pracovali v službách faraóna. Aj Azzedine Beschaouch, bývalý šéf organizácie UNESCO priznal, že civilizácia Nuraghi bola jedným z kľúčových míľnikov antiky. Kým sa však nenájdu na podporu teórie pádne dôkazy, legendárna Atlantída ostáva len mýtickým rajom.

Viac o téme: SardíniaAtlantída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu