Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pozor na to, kedy jete: Načasovanie je dôležitejšie, než sme si mysleli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SAN DIEGO – Vedci z americkej štátnej univerzity v San Diegu (SDSU) zistili, že takzvané vínne mušky, ktoré mohli prijať denne potravu len počas 12 hodín, spali lepšie, menej priberali a mali zdravší obehový systém ako tie, ktoré mohli jesť neobmedzene. Informácie priniesol dnes server ITV.com.

Zaznamenaný účinok by mohol podľa ITV.com súvisieť s génmi riadiacimi biorytmus, ktoré majú všetky druhy živočíchov vrátane ľudí.  Dávnejší výskum preukázal, že jedenie neskoro v noci môže dlhodobo škodiť srdcu. U ľudí, ktorí zvyknú konzumovať neskoro večer a v noci, existuje podľa zistení vyššie riziko ochorenia srdca ako u tých, ktorí prijmú poslednú porciu jedla v skorších hodinách.  Vedci z SDSU počas najnovšieho výskumu podávali jednej skupine vínnych mušiek (drozofíl obyčajných) štandardnú potravu zloženú z kukuričnej múky. Muškám, známym aj pod názvom octomilky, pritom umožnili neobmedzený prístup k jedlu počas celých 24 hodín. 

Druhá skupina octomiliek mohla potravu prijať len v priebehu 12 hodín. Po troch týždňoch vedci spozorovali, že jedince s obmedzenou "diétou" boli oveľa zdravšie ako tie, čo mohli jesť neobmedzene. "V počiatočných experimentoch, keď sme porovnali päťtýždňové mušky, ktoré boli kŕmené buď 24, alebo 12 hodín denne, boli srdcia druhej zo skupín v natoľko dobrom stave, až sme si mysleli, že sme zamenili niektoré trojtýždňové octomilky za skupinu starších jedincov," uviedol vedúci výskumu Shubroz Gill.

Vedci museli experiment niekoľkokrát zopakovať, aby si boli istí, že k "zlepšeniu došlo skutočne kvôli obmedzenému kŕmeniu".  Ďalšia fáza testov odhalila, že starším octomilkám obmedzené stravovanie prospelo rovnako ako mladším jedincom. Výskumník Girish Melkani z SDSU však zdôraznil: "Časovo obmedzené stravovanie nevyžaduje od ľudí, aby drasticky zmenili svoj životný štýl. Ide len o čas dňa, kedy jedia. Posolstvom výskumu by potom bolo, aby zredukovali neskoré nočné jedenie."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu