Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Takto sa zmenila Aljaška za sto rokov: Pozrite sa, ako sa pod ľadovce podpísala klíma

Národný park Glacier Bay Zobraziť galériu (5)
Národný park Glacier Bay (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

GLACIER BAY - Ponúkame pohľad na aljašskú krajinu, ako vyzerala približne pred sto rokmi a ako je to teraz. Autentické snímky fotografované z rovnakých miest, no s odstupom niekoľko desiatok rokov dokonale dokazujú vplyv klimatických zmien.

V súčasnosti žijeme v medziľadovom období, ktoré sa vyznačuje relatívnym teplom. Bude trvať niekoľko tisíc rokov. Interglaciál alebo medziľadové obdobie, ktoré začalo pred medzi 10.000 a 15.000 rokmi, je teplejšie obdobie medzi dvoma ľadovými dobami.

Ľadovce z poslednej glaciály sa neustále topia a miznú. Ide o aktívny proces, ktorý sa urýchlil po roku 1850, prevažne v dôsledku ľudskej činnosti.

Fotografia vznikla dňa 10. júna 1899 v  Národnom parku Glacier Bay, hrúbka ľadu je približne 60 metrov
Zobraziť galériu (5)
Fotografia vznikla dňa 10. júna 1899 v Národnom parku Glacier Bay, hrúbka ľadu je približne 60 metrov  (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

Fotografia vznikla dňa 6.9.2003 z rovnakého miesta. Ľadovec ustúpil asi 3 km, na ľavej strane je badať fjord. Stráň v popredí je pokrytá hustou vegetáciou, vrátane ihličnanov a listnatých stromov.
Zobraziť galériu (5)
Fotografia vznikla dňa 6.9.2003 z rovnakého miesta. Ľadovec ustúpil asi 3 km, na ľavej strane je badať fjord. Stráň v popredí je pokrytá hustou vegetáciou, vrátane ihličnanov a listnatých stromov.  (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

Historické fotografie ľadovcov, v porovnaní s fotografiami urobenými nedávno, ukazujú dramatické zmeny v krajine. Ľadovce ustúpili, vegetácia sa rozrástla.

Fotografia vznikla 13. augusta 1941 na dolnom toku Muir ľadovca. Hrúbka ľadu je viac ako 0,7 km.
Zobraziť galériu (5)
Fotografia vznikla 13. augusta 1941 na dolnom toku Muir ľadovca. Hrúbka ľadu je viac ako 0,7 km.  (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

Fotografia z rovnakého miesta z 31. augusta 2004. Muir ľadovec ustúpil zo zorného poľa a je umiestnený viac ako 7 km na severozápad. Riggs ľadovec ustúpil až o 0,6 km.
Zobraziť galériu (5)
Fotografia z rovnakého miesta z 31. augusta 2004. Muir ľadovec ustúpil zo zorného poľa a je umiestnený viac ako 7 km na severozápad. Riggs ľadovec ustúpil až o 0,6 km.  (Zdroj: Foto: Profimedia.sk)

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu