Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alarmujúce VIDEO za pár dní videlo sto miliónov ľudí: Donúti vás zamyslieť sa nad ľudstvom!

Film Pod kupolou vyvolal celonárodnú diskusiu o hrozbe znečistenia Zobraziť galériu (3)
Film Pod kupolou vyvolal celonárodnú diskusiu o hrozbe znečistenia (Zdroj: YouTube)

PEKING - Už viac ako sto miliónov zhliadnutí na čínskom serveri Youku má len za pár dní nové video o ťažko znečistenom ovzduší v Číne. Snímka, ktorého autorkou je novinárka Čchaj Ťing, sa stala fenoménom, ktorý už čínski politici nemôžu len tak ignorovať, píšu svetové médiá. Prekvapujúci je vraj už samotný fakt, že video vyzývajúce Číňanov k záchrane životného prostredia úrady necenzurovali.

Snímka trvajúca hodinu a trištvrte, pojednáva o tom, ako vzniká smog a aké sú jeho dôsledky na zdravie ľudí žijúcich v čínskych mestách. Zverejnený bol v sobotu a v krajine, kde sa o ekologických otázkach verejne prakticky vôbec nediskutuje, takmer okamžite vzbudil celonárodnú debatu. Čínsky minister životného prostredia, ktorý sa úradu ujal až v piatok, už prisľúbil, že sa znečistením - "bezprecedentnom v ľudskej histórii" - bude vážne zaoberať.

Hustý smog v Pekingu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Hoci médiá kontrolované štátom venovali filmu špeciálnu webovú stránku a zverejnili dlhý rozhovor s autorkou, boli zaznamenané pokusy štátnych úradov minimalizovať zmienky o filme v médiách. Podľa jedného z novinárov denníka China Daily, ktorého citoval britský denník The Independent, snímka ukázala, že sa Čína nachádza v kritickom bode. Novinár tvrdí, že sa Západ bojí poukázať na čínske ekologické problémy, aby nespomalil hospodársky rast v krajine. Ekonomický rozvoj v Číne nastal podľa neho čiastočne práve na úkor čistého vzduchu a zdravého životného prostredia. Číňania sa ale začínajú obávať, že prosperita bude k ničomu, keď sa v mestách nebude dať žiť.

Hustý smog v Pekingu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Snímka Pod kupolou, ktorého názov odkazuje na knihu Stephena Kinga a americký seriál, bola umiestnená najprv na čínskom serveri Youku a potom na YouTube, kde dobrovoľníci postupne pridávajú anglické titulky. Režisérku Ťing vraj k nakrúteniu filmu inšpirovalo narodenie dcéry, ktorá prišla na svet s nezhubným nádorom vyvolaným možno práve znečisteným vzduchom. Vznik filmu niekdajšia televízna moderátorka dokonca sama financovala.

Čínske ovzdušie patrí k najviac znečisteným na svete. Je to dané predovšetkým používaním nekvalitných palív. Najhoršia je situácia na priemyselnom severe krajiny. Starosta ťažko znečisteného Pekingu dokonca nedávno vyhlásil mesto za "neobývateľné".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu