Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Legenda Loch Ness ožíva: V Škótsku našli pozostatky prastarého monštra na FOTO!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

EDINBURGH - Paleontológovia objavili pozostatky 170 miliónov rokov starého morského plaza, o ktorom hovoria ako o bratrancovi Nessie. Jeho dĺžka bola viac ako štyri metre, podobal sa na delfína a v škótskych vodách žil v období jury.

Pozorovania morskej príšery Nessie siahajú až do šiesteho storočia a dodnes jej pozorovania nesú nádych niečoho mysteriózneho. Existenciu Nessie sa jednoznačne nepodarilo dokázať, ale zdá sa, že dno jazera predsa len ukrýva mnohé tajomstvá.

Tvor, ktorého fosílie paleontológovia našli, žil pred 170 miliónmi rokov v škótskej oblasti  Isle of Skye a bol identifikovaný ako nový druh ichtyosaura. Vyzeral ako veľký prehistorický delfín a vedci o ňom hovoria ako o príbuznom Nessie.

Dearcmhara shawcrossi
Zobraziť galériu (4)
Dearcmhara shawcrossi  (Zdroj: YouTube)

Tím odborníkov na čele s univerzitou v Edinburghu a ďalšími škótskymi inštitúciami, skúmali lebku, zuby, stavce a ramennú kosť morského tvora, ktoré odokryli na ostrove Isle of Skye. Množstvo fosílií podľa vedcov pochádza z ichtyosaura, vrátane doposiaľ neznámeho druhu dinosaura, ktorého vedci nazývajú dearcmhara shawcrossi. Slovo „dearcmhara“ v gaelčine znamená morská jašterica a pomenovanie „shawcrossi“ zvolili na počesť amatérskeho lovca fosílií Briana Shawcrossa, ktorý pozostatky tvora našiel v zálive v roku 1959. Pevnina, ktorá odhalila vzácny nález, bola v čase jurského obdobia pod vodou. Vedúci výskumu, doktor Steve Brusatte z Edinburghskej univerzity, vysvetli, že „v čase dinosaurov škótske vody brázdili obrovské plazy veľké ako motorové člny“.

Je ichtyosaurus bratrancom Nessie?
Zobraziť galériu (4)
Je ichtyosaurus bratrancom Nessie?  (Zdroj: YouTube)

Nájdené fosílie sú veľmi zriedkavé a podľa Brusatta bol „nový druh, ktorý je jednoznačne škótsky, objavený až teraz. Bez štedrosti zberateľa, ktorý kosti získal a daroval múzeu, by sme nikdy netušili, že toto úžasné zviera existovalo,“ dodal vedec a upozornil, že objav by mohol poskytnúť cenné poznatky o tom, ako sa vyvíjali morské plazy, informoval Daily Mail.

Fosílie z Isle of Skye
Zobraziť galériu (4)
Fosílie z Isle of Skye  (Zdroj: YouTube)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu