Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Objav, ktorý zmení kresťanský svet: Archeológovia našli miesto posledného súdu Ježiša Krista

Izraelskí archeológovia objavili miesto posledného súdu Ježiša Krista. Zobraziť galériu (2)
Izraelskí archeológovia objavili miesto posledného súdu Ježiša Krista. (Zdroj: YouTube)

JERUZALEM – Archeológovia sa 15 rokov snažili odkryť miesto, kde sa mal konať posledný súd s Ježišom Kristom. Teraz sa im to podľa všetkého podarilo. Pilát Pontský na tomto mieste údajne vyriekol rozsudok nad Ježišom a následne si umyl ruky, aby sa zbavil zodpovednosti. Tento skutok bol zlomovou udalosťou nielen v jeho živote, ale aj pre celý kresťanský svet.

Budova, ktorú tím izraelských archeológov postupne odhaľoval, slúžila napríklad v 19. storočí ako väznica Osmanskej ríše. Okrem toho sa v nej našli aj nádoby na farbenie látok z obdobia križiackych výprav, či dokonca zostatok podzemnej kanalizácie z prelomu letopočtu. „Ide i veľkolepú starodávnu hádanku, ktorá unikátnym spôsobom prezentuje históriu Jeruzalema,“ hovorí o náleze hlavný archeológ Amit Re'em.

Izraelskí archeológovia objavili miesto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Pre veriacich po celom svete je miesto, kde Ježiša odsúdili, skutočne mystické. Mala by sa tam totiž začínať Cesta utrpenia, ktorá má 14 zastávok. Tie sú všade, kde sa odohrával Ježišov príbeh posledných dní. Toto miesto dlhé desaťročia hľadali nielen archeológovia a cirkevní hodnostári, ale aj historici.

V rôznych obdobiach sa, samozrejme, objavovali odlišné verzie, teraz by malo ísť o skutočne pravé miesto. „Nie je tu, samozrejme, žiaden nápis potvrdzujúci, že sa to stalo tu. Ale z archeologickej, historickej, ako aj kresťanskej stránky do seba všetko zapadá a dáva zmysel,“ tvrdí Shimon Gibson, profesor archeológie na univerzite v Severnej Karolíne.

Takto to vyzerá vo vnútri Davidovej veže

Kde to teda má byť? Neďaleko mešity al-Aksá na Chrámovej hore, v západnej časti Starého Mesta pri Davidovej veži, tam sa rozhodlo o osude Ježiša Krista. Vysokí predstavitelia cirkvi sa však domnievajú, že trasa Via Dolorosa (Cesta utrpenia) sa meniť nebude. Skutočný zmysel púti dáva každoročne práve ten milión plačúcich a modliacich sa veriacich, ktorí robia tieto miesta jedinečnými. Napriek tomu, údajne miesto posledného súdu Krista, už sprístupnili verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu