Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najväčšie hoaxy tohto roka: TOP 10 nezmyslov na Facebooku, ktorým sme uverili!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: theriver1079.com)

BRATISLAVA - Veľa z nás ma sklony považovať to, čo čítame na Facebooku, za fakty, najmä ak je priložený čo i len náznak fotografického "dôkazu", prípadne viac-menej realistický titulok. Chyba však nie je iba v nás. Ak ten istý hoax vidíme znova a znova, máme väčší sklon uveriť mu. Tu vstupujú do hry sociálne siete, na ktorých si klamlivé správy prečíta nespočet očí, pričom ich majitelia nie vždy pristupujú kriticky k tomu, čo šíria ďalej.

Z toho dôvodu vám prinášame prehľad najväčších hoaxov, ktoré sa šírili Facebookom v roku 2014 a dúfame, že v roku 2015 bude váš úsudok minimálne tak dobrý, ako v tomto.

Hoax č. 1: Tento status zaručí, že vaše fotky budú v bezpečí.

Po tom, ako Facebook začiatkom decembra zmenil podmienky užívania, začali sa množiť statusy, v ktorých si užívatelia opätovne nárokovali práva na svoje fotky, videá a slové vyhlásenia. Nech sa šíria akékoľvek hoaxy, statusy vám nepomôžu, pričom facebook zatiaľ ani nevlastní žiadne autorské práva na váš obsah.

Hoax č. 2: Zomrel Macaulay Culkin

Všetko vraj odštartovala nepravá facebookovská stránka vzdávajúca česť jeho pamiatke a správa sa šírila sieťou rýchlosťou svetla. Macaulay Culkin však naštastie žije a je na turné so svojou kapelou Pizza Underground.

Macaulay Culkin neviedol veľmi sporiadaný život, ale zatiaľ žije.
Zobraziť galériu (5)
Macaulay Culkin neviedol veľmi sporiadaný život, ale zatiaľ žije.  (Zdroj: internet)

Hoax č. 3: Zomrela Betty Whiteová

Druhého septembra niekto na satirickej stránke Empire Newsjoked žartoval o niečom, o čom sa nežartuje: o smrti milovanej devätdesiatničky Betty Whiteovej. Článok, ktorý sa hral so slovami "die" (skonať) a "dye" (farbiť si vlasy) na Facebooku zdieľali 2 milióny ľudí. Ostáva len dúfať, že užívatelia si tento rozdiel uvedomovali, nakoľko ich náprotivky na Twitteri zjavne nie.

Betty Whiteová (vpravo).
Zobraziť galériu (5)
Betty Whiteová (vpravo).

Hoax č. 4: Pár ľudí bolo dostatočne hlúpych na to, aby sa pokúsili svoj iPhone nabiť v mikrovlnke.

Falošná reklama tvrdila, že spoločnosť Apple vynašla spôsob, ako nabiť iPhone v mikrovlnke. Nový operačný systém vraj má schopnosť zosynchronizovať telefón s frekvenciou mikrovlnnej rúry a využiť to na dobíjanie batérie. Vlastníci iPhone si však svojich drahých miláčikov asi vážili dosť na to, aby to neskúšali v masovom množstve. Zopár jedincov sa však našlo.

Hoax č. 5: Pluto je opäť planéta

Titulky v médiách a zdieľanie článkov na Facebooku uviedli do omylu milióny ľudí, ktorí sa domnievali, že Pluto je opäť planéta. Diskusia troch fyzikov, ktorí sa pri otázkach zúčastnených vyjadrili, že podľa nich by mala byť zaradená medzi planéty, ešte nič neznamená. Na to, aby sa tak udialo, musela by o tom rozhodnúť Medzinárodná astronomická únia.

Hoax č. 6: Facebook bude spoplatnený

Viac ako 2,3 milióna zdieľaní zaznamenala správa, že sa Facebook chystá spoplatniť svoje služby, a to sumou 2,99 dolára za mesiac. Má sa tým vraj vykryť finančná záťaž, ktorú znáša. Facebook sa však vyjadril, že od užívateľov nikdy nebude požadovať peniaze, miesto toho ich zarobí predajom reklamy.

Hoax č. 7: Zatkli Banksyho

Umelca, ktorý sa preslávil svojimi krásnymi pouličnými graffitmi, vraj zatkli v New Yorku. Mnohí sa možno aj potešili, že jeho identita bude konečne odhalená, ale zostali sklamaní. Správu totiž priniesol The National Report, ktorý produkuje vyfabulované články a rôzne satirické príspevky.

Hoax č. 8: Citrónová kôra ničí rakovinu

Táto informácia sa paradoxne objavila na stránke, ktorá sa nevenuje žiadnym vedeckým senzáciam, ale jej vlastník sa rád venuje konšpiračným teóriám a alternatívnej medicíne. Z hľadiska používania relevantných zdrojov má ale ďaleko od serióznosti a na stránke sa dá nájsť kopec neprávd.

Spravte si citrónovú vodu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Hoax č. 9: Útoky z 11. septembra sa nikdy nestali

Táto myšlienka asi nikdy neupadne do zabudnutia a o jej šírenie bolo postarané aj v roku 2014. V istom článku sa písalo, že existuje video, ktoré dokazuje, že do Svetového obchodného centra nenabúrali žiadne lietadlá. Tieto tvrdenia sa dali pomerne ľahko dementovať, ale aj tak sa na ne niektorí nachytali.

Hoax č. 10: Z väzňa sa stane model

Pár týždňov po tom, ako sa do obehu dostala fotografia kriminálnika Jeremyho Meeksa, sa vraj jeho život zásadne zmenil k lepšiemu. Krásavec údajne podpísal modelingovú zmluvu na 30 000 dolárov. Neskôr sa zistilo, že tieto správy nie sú ničím podložené, ale už bolo príliš neskoro na zastavenie fám.

Jeremy Meeks
Zobraziť galériu (5)
Jeremy Meeks  (Zdroj: huffington post)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu