Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Záhada Mony Lisy odhalená: Historik vypátral jej tajomný pôvod, má to však háčik!

Slávny obraz Mony Lízy Zobraziť galériu (2)
Slávny obraz Mony Lízy (Zdroj: YouTube)

HONG KONG - Taliansky historik Angelo Paratico šokoval historickú obec svojím odvážnym vyhlásením o pôvode jednej z najslávnejších a najéterickejších umeleckých múz všetkých čias. Výsledok jeho dvojročného výskumu vás prekvapí!

Pôvod Mony Lisy na obraze zo začiatku 16. storočia je už dlho opradený tajomstvom. Mnohí žasnú nad podmanivým úsmevom tajomnej ženy a nechcú veriť tomu, že na obraze by mohla byť manželka florentského obchodníka. Snažia sa vysvetliť mystérium, ktoré možno nikdy nebolo záhadou.

Podľa Paratica by sme mali exhumovať telo talianskeho génia alebo jeho príbuzných, aby sme sa dozvedeli pravdu uchovanú v ich DNA, uviedol britský Daily Mail. Historik totiž tvrdí, že Da Vinciho matka bola Číňanka. Toto tvrdenie obhajuje vo svojej pripravovanej knihe Čínsky učenec stratený v renesančnom Taliansku, ktorá uzrie svetlo sveta budúci rok. Paratico strávil posledných 20 rokov života v Hong Kongu, kde skúma vzťahy medzi svojou vlasťou a Čínou v uplynulej polovici tisícročia.

Renesančný génius mal vraj orientálne korene
Zobraziť galériu (2)
Renesančný génius mal vraj orientálne korene  (Zdroj: YouTube)

Na obraze je Leonardova matka!

„Som si istý, že Leonardova matka pochádzala z Orientu, ale na to, aby sme určili, či pochádzala z Číny, musíme použiť deduktívnu metódu. Jeden bohatý klient Leonardovho otca mal otrokyňu menom Caterina. Po roku 1452, keď sa narodil Leonardo da Vinci, už nepracovala ako otrokyňa a bola vymazaná z dokumentov,“ tvrdí historik. Leonardov otec bol veľmi slávny notár a traduje sa, že jeho matka sa volala Caterina a pracovala ako miestna roľníčka. Paratico však tvrdí, že bola takmer určite otrokyňou.

„Počas renesancie boli Taliansko a Španielsko plné otrokov,“ hovorí historik a dodáva, že dielo da Vinciho má orientálny odkaz. „Napríklad to, že písal rukou zľava doprava a bol vegetarián, nebolo v tom čase bežné. Mona Lisa je pravdepodobne portrétom jeho matky, ako to v roku 1910 povedal aj Sigmund Freud. Na zadnej strane obrazu je podľa historika výjav čínskej krajiny, dokonca tvár samotnej Mony Lisy vyzerá čínsky,“ myslí si historik.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu