Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Barman (29) objavil chybu v bankomatoch a stal sa milionárom: Bolo to ľahšie, ako si myslíte!

Barman okúsil život milionára Zobraziť galériu (4)
Barman okúsil život milionára (Zdroj: Current Affair)

WANGARATTA - Barman z malého mesta na juhovýchode Austrálie si vyskúšal, aké je to byť milionárom. Na niekoľko mesiacov sa ním stal vďaka tomu, že objavil chybu v bankomatoch. Z nich si potom vyberal peniaze a užíval luxus, o ktorom by za normálnych okolností mohol len snívať. Za to, že neodolal pokušeniu, ho už však stíha polícia.

Dvadsaťdeväťročný Dan Saunders zo štátu Victoria úplnou náhodou vo februári 2011 narazil v systéme bankomatov Národnej austrálskej banky na chybu. Keď si jeden večer chcel vybrať hotovosť z bankomatu, uvedomil si, že na bežnom účte má len tri doláre. Tak naň previedol ďalšich dvesto zo svojej kreditky. Vzápätí sa na zariadení objavilo hlásenie o zrušení transakcie, v skutočnosti ale prešla.

Barman okúsil život milionára
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Current Affair)

Vďaka tejto technickej vade bol zrazu bohatší o niekoľko stoviek, ktoré vzápätí prepil s priateľmi. O niekoľko hodín neskôr v ten istý večer vyskúšal iný bankomat a zas to fungovalo. Týmto spôsobom si počas jednej noci vybral 2000 dolárov, čo bol limit jeho kreditky. Tento trik bol možný preto, lebo bankomaty sú v určitých časoch prepínané na offline režim, kedy síce ľudia môžu realizovať prevody, ale bankomaty ich kvôli tomu nie sú schopné informovať o zostatku na účte. Suma, ktorú si Dan vybral z účtu, z tohto dôvodu nebola odpočítaná.

Pokušenie nenechalo na seba dlho čakať. Saunders mal odrazu kedykoľvek a z takmer akéhokoľvek miesta prístup k ľubovoľnej sume peňazí. "Nikdy som sa necítil viac nažive, ako keď som "dobíjal" moju kreditnú kartu. Pokiaľ som ju mal vo svojom zadnom vrecku. Cítil som sa ako kráľ, ako rocková hviezda či ako biely a tučný Kanye West," povedal mladík v rozhovore pre Current Affair.

A presne tak to aj bolo. Odvtedy žil viac ako štyri mesiace na vysokej nohe a dohromady utratil viac ako 1,6 milióna dolárov. Hotovosť šla na eskort, súkromné tryskáče, exkluzívne reštaurácie a hazardné hry. Lenže prišiel na psa mráz. Po malom meste sa rýchlo rozkríklo, že mladík má zrazu nejak veľa peňazí a keď raz popíjal v krčme, došlo mu, že robí nesprávnu vec. Navyše, keď sa o jeho nezmyselnom utrácaní dozvedela priateľka, dala mu kopačky.

Barman okúsil život milionára
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Current Affair)

Barman okúsil život milionára
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Current Affair)

Dan sa po tomto fiasku rozhodol vrátiť do Melbourne. Síce prišiel o prácu aj frajerku, ale s neobmedzeným kontom mu to príliš nevadilo. Vytvoril si alternatívne egá a svojim novým priateľom sa predstavoval ako pokrový hráč, investičný bankár či dokonca chirurg. Ale časom začal bývalý barman mať výčitky a navštívil psychológa. Potom zavolal do banky a ku všetkému sa priznal. Tam mu však oznámili, že už celú vec vyšetrujú a nechcú s ním hovoriť.

"Nikdy to nebolo o peniazoch, ale o ceste. Prečerpal som vlastné účty, ak to zo mňa robí podvodníka, tak som podvodník," poznamenal. Až minulý týždeň však polícia vydala na Saundersa zatykač, ktorý sa medzičasom niekde vyparil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu