Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Záhada sibírskych kráterov odhalená: To, čo zistili vedci, je pre ľudstvo zlá správa!

Kráter na Sibíri Zobraziť galériu (4)
Kráter na Sibíri (Zdroj: viralspell.com)

MOSKVA - V uplynulých dňoch otriasli svetom správy o záhadných kráteroch, ktoré sa objavili na Sibíri. Vedci, ale aj široká verejnosť sa o ne začali okamžite zaujímať. Špekulovalo sa nad množstvom teórií, čo mohlo obrovské diery v zemi spôsobiť. Najnovšie prišli ruskí odborníci s tvrdením, že z kráterov sa uvoľňuje nebezpečný metán. NASA sa pridala a dodáva, že urýchľuje globálne otepľovanie.

Vedci už dlho tvrdia, že epicentrum globálneho otepľovania leží ďaleko z dosahu ľudstva. Je to v pustej krajine na zamrznutom severe. V zime sa tam slnko sotva ukáže a teploty môžu klesnúť až na – 50 stupňov Celzia. Také miesto je "na konci sveta," na polostrove Jamal na Sibíri. Výbežok zeme, kde žije skupinka obyvateľov, ktorých označujú ako Neneti.

Nebezpečný metán

Podľa článku nedávno publikovaného v časopise Nature, ktorý cituje archeológa Andreia Plechanova z vedeckého strediska arktických štúdií v ruskom Salekharde, vzduch v dolnej časti krátera obsahoval neobvykle vysoké koncentrácie metánu - až na 9,6 percent. Vzduch zvyčajne obsahuje len 0.000179 percenta metánu.

Záhada sibírskych kráterov odhalená:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

  
Vedec povedal, že uvoľnenie metánu môže na polostrove Jamal súvisieť s nezvyčajne horúcimi letami v roku 2012 a 2013, ktoré boli v priemere teplejšie o 5 stupňov Celzia. "Vedci naznačili, že keď sa zvýšia teploty, permafrost (trvalo zamrznutá pôda, pozn. red.) sa rozmrazí a zrúti, pri tom sa uvoľňuje metán, ktorý bol uväznený v ľadovom teréne," uviedol v správe.

Plechanov uviedol, že robiť závery je predbežné. Chce študovať ako veľmi je metán obsiahnutý vo vzduchu a uzavretý vo vnútri stien krátera. Pripúšťa, že takáto úloha môže byť náročná.  

Záhada sibírskych kráterov odhalená:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Ako informuje washingtonpost.com, niektorí vedci tvrdia, že rozmrazovanie v takom teréne, s vysokým výskytom uhlíka, ktorý sa tam hromadil stáročia, by uvoľnilo do vzduchu neuveriteľné množstvo metánu. Ten by mal vplyv na globálne otepľovanie. Niekoľkonásobne by sa tak zvýšil negatívny dopad na životné prostredie, ktorý by bol oveľa horší, než bol vplyv oxidu uhličitého na atmosféru za ostatných sto rokov.   

Odborníci ešte v roku 2010 povedali, že permafrost na Sibíri je pre klímu bomba čakajúca na explóziu.

Záhada sibírskych kráterov odhalená:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Pridáva sa aj NASA

NASA je v tejto situácia neistá. "Krehký a rýchlo sa meniaci arktický región je domovom veľkých nádrží metánu, účinného skleníkového plynu," napísali vedci v roku 2012 a dodali, že metán je náchylný na preniknutie do atmosféry, čím môže spôsobovať globálne otepľovanie.

V súčasnosti, keď boli na Sibíri nájdené ďalšie dva krátery, sa vedci obávajú, že môžu byť predzvesťou zmien miestneho sibírskeho života. Objavili sa totiž v blízkosti veľkých zásob zemného plynu, ktoré sú vzdialená len tridsať kilometrov.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu