Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bombastická správa: Vedci pomocou DNA rozlúštili záhadu yetiho!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: huffingtonpost.com)

LONDÝN - Zlú správu majú vedci pre všetkých, ktorí veria na yettiho. Preskúmali DNA všetkých dostupných vzoriek srsti údajne pochádzajúcich z tohto legendárneho himalájskeho tvora a zistili, že pochádzajú z medveďa, prípadne kozy. Uvádza to správa, ktorú zverejnil britský odborný časopis Proceedings of the Royal Society B.

Rovnaké sklamanie podľa odborníkov čaká na tých, ktorí veria v ďalších "anomálnych primátov", ako veda neutrálne označuje rôzne legendárne tvory vrátane napríklad severoamerického "bratranca yettiho" nazývaného bigfoot.

Teórie okolo výskytu yettiho a jemu podobných tvorov špekulovali, že môže ísť o preživších neandertálcov či ďalšie menšie vývojové vetvy človeka, alebo o vyhynutý druh obrieho ľudoopa menom gigantopithecus.

Aby túto záhadu konečne rozlúskli, požiadali experti v máji 2012 pod vedením profesora genetiky Oxfordskej univerzity Bryana Sykesa múzeá aj nezávilých zberateľov - vrátane slávneho horolezca Reinholda Messnera - o vzorky chlpov pochádzajúcich údajne z týchto anomálnych primátov. Dostali tridsať vzoriek v stave natoľko dobrom k tomu, aby bolo možné vykonať sekvenovanie génu.

Tri vzorky mali pochádzať z yettiho. Jeden z nich v skutočnosti patrí juhoázijskej koze druhu serau veľký (capricornis sumatraensis). Ďalšie dva - jeden z oblasti Ladakh v indickom štáte Džammú a Kašmír a druhý z Bhutánu - poskytli vedcom zaujímavé spojenie s ... ľadovým medveďom (ursus maritimus).

Vedci preto usudzujú, že tieto chlpy pravdepodobne pochádzajú zo vzdialených potomkov ľadových medveďov, alebo z ich krížencov s hnedým medveďom. "Ak by sa tieto medvede vyskytovali v Himalájach, potom by mohli prispieť k vzniku legiend o yettim, zvlášť ak by ich správanie voči ľuďom bolo agresívnejšie než u miestnych známych druhov," uviedli.

Osem vzoriek, ktoré mali patriť hominidovi známemu ako almas (mongolský "divoký muž", ktorý sa vraj vyskytuje v pohoriach Kaukaz a Pamír v strednej Ázii, pochádzali z medveďa hnedého (ursus arctos) alebo z kráv, koní a medvedíkov. Jediná vzorka, ktorá mala patriť malajzijskému, legendami opradenému hominidovi orang pendek, v skutočnosti pochádza z tapíra čabrakového (tapirus indicus).

Celkovo osemnásť vzoriek "bigfoota" bolo z celej škály tvorov zo skutočného sveta od medveďa baribala (ursus americanus), cez mývalov a kravy, až po dikobrazy, prípadne vlka, kojota alebo psa. A asi najväčším sklamaním bol vzorka srsti "bigfoota" z Texasu, ktorý pochádzal z veľmi chlpatého človeka - zrejme Európana, ako naznačuje genetická zhoda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu