Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Je váš domov v bezpečí pred ohňom, vodou a vandalmi?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Alianz)

Viete, čo je podpoistenie? Jednoducho povedané, ak poistenie nekryje škody do takej výšky, akú môže utrpieť váš majetok. S odstupom rokov existuje veľká pravdepodobnosť, že poistné plnenie v prípade škody nebude stačiť na pokrytie všetkých nákladov. „Podpoistenie sa vyskytuje najmä u starších zmlúv, kedy bola poistná suma stanovená pred rokmi, no náš majetok sme už viackrát zhodnotili,“ vysvetľuje Pavol Pitoňák.

Klientom odporúčame, aby si po každej podstatnej stavebnej úprave alebo zveľadení domácnosti preverili výšku poistnej sumy v poistnej zmluve. Ak ide o poistku uzatvorenú dávnejšie, je pravdepodobné, že poistná suma vzhľadom na rast cien v stavebníctve, neodzrkadľuje hodnotu budovy - teda cenu, za ktorú by bolo možné takúto budovu postaviť dnes. Ak je poistná suma nižšia ako reálna hodnota majetku, teda náklady na opätovnú výstavbu a zariadenie, majú možnosť si poistnú sumu navýšiť,“ hovorí Pavol Pitoňák, viceprezident rezortu produktov a likvidácie poistných udalostí v Allianz – Slovenskej poisťovni.

Poisťovňa však ponúka aj pomôcku pre zábudlivých, a to je indexácia poistnej sumy. S indexáciou budete mať istotu, že poisťovňa každoročne, podľa vývoja cien stavebných prác a stavebných materiálov, navýši poistnú sumu automaticky. „V súčasnosti registrujeme približne 82-tisíc zmlúv s indexáciou. Klientom to šetrí čas a môžu sa spoľahnúť, že ich majetok je aj po rokoch poistený na dostatočnú sumu,“ hovorí Pavol Pitoňák.

Ak sa niečo stane...

Allianz – SP bola v uplynulom roku jednotkou v počte vybavených poistných udalostí v poistení majetku. „U nás klientom vychádzame maximálne v ústrety, nahlásiť poistnú udalosť môžu jednoducho – telefonicky, online či cez mobilnú aplikáciu,“ hovorí Pavol Pitoňák. Potrebné dokumenty či fotografie sa tak dajú vkladať priamo do systému poisťovne, bez nutnosti navštíviť pobočku.

Predstavte si, že sa vám stala dopravná nehoda, či praskla vodovodná rúra v byte. Prostredníctvom mobilu spravíte pár fotiek a priamo z miesta nehody ich pošlete do poisťovne a nahlásite poistnú udalosť. „Navyše, po nahlásení škody môžu klienti vďaka šikovnej aplikácii sledovať celý proces likvidácie online cez internet. Vnášame tak do systému likvidácie poistných udalostí absolútnu transparentnosť,“ hovorí Pavol Pitoňák.

Na čo nezabudnúť

Dôležitý je výber správneho poistenia rodinného domu či bytu. V Allianz – SP má poistený svoj majetok viac ako 900-tisíc klientov a najstaršiu poistnú zmluvu evidujú ešte z roku 1944. „Klientom ponúkame v poistení Môj domov riziká rozdelené do modulov poistného krytia Basic, Štandard a Optimal. Každý klient si tak podľa vlastných potrieb vyberie, čo mu vyhovuje,“ hovorí Pavol Pitoňák. Jednoducho povedané, ak sa chcem vyhnúť sklamaniu, že sa mi stane práve to, čo nemám poistené, je rozumnejšie si poistiť všetky riziká, ktoré je na Slovensku možné poistiť. „Najvyššia suma, na ktorú je v Allianz - SP poistený rodinný dom, dosahuje výšku až 3 milióny eur na jedno riziko,“ dodáva Pitoňák.

Medzi hlavné výhody poistenia Môj domov patrí, že jednou poistkou je možné poistiť rodinný dom, byt, chatu, garáž či iné vedľajšie stavby. „Navyše, pri uzatváraní poistnej zmluvy zatiaľ neberieme do úvahy povodňové mapy a výška poistného je pre všetky regióny rovnaká,“ uzatvára Pavol Pitoňák z Allianz – Slovenskej poisťovne.

Prečítajte si viac o privátnom poistení od Allianz – Slovenská poisťovňa.

Je váš domov v bezpečí pred ohňom, vodou a vandalmi?

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu