Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Skutočná cesta do praveku: Maďari majú more, z Kanady na skok do Portugalska!

Pangea s politickým usporiadaním krajín Zobraziť galériu (2)
Pangea s politickým usporiadaním krajín (Zdroj: Popular Science)

BRATISLAVA - Premýšľali ste niekedy, ako by vyzeral súčasné štáty sveta, keby sme sa vrátili milióny rokov do praveku? Taliansky grafik pripravil presne takúto mapu, dnešné štáty preniesol na mapu Pangey, pravekého superkontinentu.

Tak toto si zaručene nepamätajú ani legendárni Starí Slováci! Prakontinet Pangea sa na Zemi začal rozpadať niekedy pred dvesto miliónmi rokov a odvtedy sa kontinenty pomaly pohybujú. Ani ich dnešný stav nie je konečný, kontinenty sa posúvajú naďalej. Server Popular Science aktuálne zverejnil mapu sveta ako vyzeral za čias Pangey. Taliansky grafik Massimo na ňu preniesol aktuálne politické rozloženie sveta. Našli by ste Slovensko? Ak nie, pomohli sme vám červenou šípkou.

 

Pangea s politickým usporiadaním
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Popular Science)

Ako vidíte, svet by bol zásadne odlišný. Americký kontinet je doslova prilepený k Afrike, takže Spojené štáty prišli o svoje východné pobrežie. Z Kanady môžeme suchou nohou prebehnúť do Portugalska a z Argentíny do Juhoafrickej republiky.

Maďarské more

Nemenej zaujímavo to vyzerá v našich končinách. Slováci by síce nemali vlastné more, no mali by k nemu o čosi bližšie. Z Maďarska by sa zrejme stala oceánska veľmoc. Parádne pobrežie by dostali aj Rakúšania. Briti by sa už nemohli dištancovať od Európskej politiky, pretože by mali spoločnú hranicu s Francúzskom. Ktovie, ako by túto okolnosť oba národy zvládli. Kuriózne pôsobí aj spoločná hranica Indie a Antarktídy.

Kým v Európe by mohli vzniknúť nové ťahanice, v Číne by bolo o čosi pokojnejšie. Tibet, ktorý bojuje o svoju nezávislosť by totiž bol na úplne opačnom konci sveta ako zbytok dnešnej Číny. Na druhej strane, Japnosko by zas malo hranicu s Ruskom, takže aj praveká Ázia by mala o zábavu postarané.

Ak si chcete pozrieť Massimovu mapu Pangey v ešte väčšej veľkosti, nájdete ju na tomto odkaze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu