Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pravá tvár komunistickej Číny: Vnučka Mao Ce-tunga je miliardárka!

Kchung Tung-mej (vpravo).
Kchung Tung-mej (vpravo). (Zdroj: profimedia.sk)

PEKING - Vnučka čínskeho revolučného vodcu Mao Ce-tunga, ktorý v krajine zaviedol komunistický režim, je milionárkou. Podľa agentúry AFP toto zistenie vyvolalo na internete narážky odsudzujúce pokrytectvo režimu, ktorý naďalej navonok obhajuje revolučné ideály zakladateľa Čínskej ľudovej republiky. Pritom veľká časť čínskych funkcionárov sa ani netají svojím bohatstvom.

Kchung Tung-mej, ktorá má okolo 40 rokov, a jej manžel Čchen Tung-šeng sa objavili na 242. mieste v zozname najbohatších ľudí v krajine, ktorý zverejnil čínsky finančný magazín New Fortune. Ich majetok sa odhaduje na päť miliárd jüanov (0,6 miliardy eur).

Kchung je vnučkou Maa a jeho tretej manželky Che C'-čen. V roku 2001 otvorila v metropole Pekingu kníhkupectvo, v ktorom propaguje "červenú proletársku kultúru" namierenú proti kapitalizmu.

Pre mnoho diskutérov na internete táto žena symbolizuje súčasný vládnuci režim a ukazuje, nakoľko je vzdialená ideálom komunizmu zatracujúcim akúkoľvek formu súkromného vlastníctva. Zároveň je kritizovaná za pošliapanie pravidla "jedného dieťaťa", ktoré úrady zosobášeným párom najviac povoľujú. Podľa New Fortune pár má tri deti.

"Predseda Mao nás viedol k odstráneniu súkromného vlastníctva, ale jeho vnučka sa vydala za kapitalistu a porušila zásady plánovaného rodičovstva," napísal podľa AFP úradník provinčnej vlády z juhozápadnej Číny Luo Čchung-min.

Nejde o jediného Maovho príbuzného, ​​ktorý Číňanov dráždi. Tiež jeho vnuk, 43-ročný generálmajor Mao Sin-jü, si vyslúžil posmešky na internete kvôli svojej obezite. Podľa mnohých tak nie je práve ideálom vojaka.

Maov vnuk, ktorý je prednášajúcim na katedre maoistických štúdií na univerzite v Kantone, nebudí sympatie ani svojimi názormi. "Za tých 37 rokov, ktoré uplynuli od smrti môjho dedka, došlo k obrovským zmenám. Jeho myšlienky ale nie sú zastarané," tvrdí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu