Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pozor: Parazit dokáže vkĺznuť ľuďom do mozgu a zmeniť ich!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Parazitický prvok Toxoplasma gondii sa z mačiek prenáša aj na človeka. Nové výskumy dokazujú, že môže výrazným spôsobom ovplyvniť ľudský mozog a vyvolať zmeny osobnosti.

Profesor Jaroslav Flegr z Karlovej univerzity vo svojom článku v Journal of Experimental Biology upozorňuje, že infikovaní ľudia majú pomalšie reakcie a sú aj menej altruistickí. Tiež častejšie uvádzajú, že diplomacia nie je ich silnou stránkou, alebo prejavujú slabší pud sebazáchovy či strach, keď sa ocitnú na pocitovo nebezpečnom mieste alebo v nebezpečnej situácii. Už predtým sa uvádzalo, že je u nich vyššia pravdepodobnosť, že sa stanú obeťou dopravnej nehody. Informoval portál novinky.cz.

Zmeny osobnosti, ktoré môžu mať rôzne prejavy, sa však zle sledujú a ťažko sa určuje, či ide o výsledok manipulatívneho správania alebo chronického ochorenia. Profesor Flegr navyše zdôrazňuje, že existuje veľký počet ďalších parazitov, ktorí môžu mať na ľudského hostiteľa vplyv, len neboli ešte odhalení.

U ľudí potom podobné výskumy komplikuje podľa kanadskej biologičky Shelley Adamovej aj skutočnosť, že nikdy nebudú mať vedci k dispozícii skupinu zdravých ľudí, ktorých by mohli infikovať, aby mohli sledovať zmeny správania.

Ochorenie, ktoré úplne mení ľudské správanie, nie je podľa nej pritom bezprecedentné. "Človek nakazený besnotou spravidla prejavuje strach z vody, rovnako ako pes. Takže nie je nemožné, že parazity môžu ovplyvniť ľudské správanie menej čitateľne," uviedla biologička pre server USNews.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu