Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Významný objav na Marse: Curiosity našlo organické molekuly!

Curiosity hľadá na Marse stopy života
Curiosity hľadá na Marse stopy života (Zdroj: SITA)

RÍM - Vesmírna sonda Curiosity našlo na Marse jednoduché organické molekuly, ktoré sú dôležitým predpokladom pre vznik života. Počas konferencie na rímskej univerzite La Sapienza to dnes oznámil George Elachi, vedúci kalifornského centra pre výskum a vývoj prúdových motorov Jet Propulsion Laboratory, ktoré misiu Curiosity riadi. Ide o predbežné údaje, ktoré je ešte potrebné overiť.

Práve nález organických molekúl by mohol byť oným "dejinným objavom", o ktorom už minulý týždeň bez ďalších podrobností informoval vedecký šéf kozmickej misie John Grotzinger. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) chce verejnosti svoje nové poznatky oficiálne prezentovať až začiatkom decembra.
Hoci Grotzingerov výrok vyvolal obrovský záujem médií, ktorá ihneď začala o podstate objavu špekulovať, ďalší členovia vedeckého tímu nadšenie novinárov krotili.
 
Keby vedci nález organických molekúl potvrdili, išlo by síce o významný, ale nie prevratný objav. Takéto molekuly už skôr vo vesmíre odhalili astrobiológovia pomocou teleskopov. Spomínaný nález nijako priamo nesúvisí s existenciou života a nedokazuje ho. Molekuly sú ale predpokladom pre jeho vznik, pretože napríklad zložitejšie aminokyseliny sú základom všetkých živých organizmov.
 
Vozítko Curiosity, ktorého výroba stála 2,5 miliardy dolárov (takmer dve miliardy eur), pristálo na povrchu červenej planéty začiatkom augusta. Za posledné mesiace už okrem iného analyzovalo napríklad vzorky hornín a našlo dôkaz, že na Marse bola v dávnej minulosti tečúca voda.    

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu