Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Objav z Marsu sa zapíše do učebníc: Tají NASA, že to nie je život?

(Zdroj: SITA)

NEW YORK - Napäté očakávanie "dejinného objavu", na ktorý údajne na Marse narazilo americké robotické vozidlo Curiosity, ovládlo svetové médiá. Horúčkovité špekulácie odštartoval sám vedecký šéf misie John Grotzinger, ktorý sa novinárom zveril s očakávaním objavu, ktorý "zatrasie zemeguľou". Niektorí skeptici si však myslia, že pre bežného človeka bude mať nepatrný význam.

 "Máme údaje zrelé na zápis do dejepisu, vyzerá to sakramentsky dobre," povedal Grotzinger reportérom rozhlasovej stanice NPB bez toho, aby poodhalil ďalšie detaily. Údajne svetodejinný objav má na svojom konte analytické laboratórium, ktoré je jedným z hlavných výskumných modulov vozidla. Aparát dokáže odoberať vzorky skál a pôdy na Marse a na základe ich analýzy stanoviť presné zloženie, vrátane určenia obsahu prvkov viazaných na živé organizmy.

Zatiaľ je však všetko zahalené rúškom tajomstva, ku ktorého odkrytiu by malo prísť až začiatkom decembra. Dovtedy neostáva nič iné iba špekulovať, čo vlastne Curiosity na Marse našlo. Podľa riaditeľa interaktívnych a nových médií portálu timesleader.com Nicka DeLorenza by mohlo ísť o nejakú chemickú zlúčeninu alebo v najlepšom prípade o mimozemskú baktériu.

Pravda sa však nachádza asi kdesi uprostred a najpravdepodobnejším je vraj nález metánu v pôde Marsu. To je oveľa dôležitejšie, než by sa mohlo zdať, pretože najpravdepodobnejším zdrojom produkcie metánu na Zemi býva činnosť organických prvkov. V pôdnych vzorkách to obvykle znamená prítomnosť mikroorganizmov. Nemožno to však považovať za dôkaz, pretože metán by mohol byť aj dôsledkom nezvyčajných chemických reakcií.

Zástupcovia NASA na DeLorenzovu otázku o ich objave reagovali slovami, že výsledky "nebudú ohromujúce, ale budú zaujímavé". NASA sa zdráha potvrdiť alebo poprieť niečie dohady a je veľmi opatrná vo svojich vyjadreniach. Je to pochopiteľné vzhľadom na to, že sa jej predčasné oznámenia v minulosti už vypomstili.

"Ak by našli prítomnosť mimozemskej améby, nemusí to mať priamy vplyv na každodenný život, ale môže mať ďalekosiahle dôsledky pre vedu, filozofiu, náboženstvo... Stavím sa, že to bude metán. Zapadá do toho, čo zatiaľ vieme. Budeme si však musieť počkať až do prvého decembrového týždňa, kým budeme mať istotu," uviedol DeLorenzo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu