Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odvážny projekt USA: Chcú vytvoriť Marťana z mimozemskej DNA!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Známy nekonformný americký vedec Craig Venter je presvedčený, že na Marse je život. Chce preto na červenú planétu vyslať robota, ktorý marťanskú DNA nájde, prečíta a dáta odvysiela späť na Zem, napísal portál Space.com.

"Budú tam životné formy," tvrdí Venter, ktorý býva označovaný za genetického čarodejníka. Jeho tím totiž pred piatimi rokmi oznámil prvé rozlúštenie genómu človeka, samotného Ventera. Na základe dát prijatých z Marsu by vedci mohli mimozemský genóm za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení "zložiť" v laboratóriu.

"Ľudia sa boja kmeňa Andromeda," vysvetlil Venter s odkazom na rovnomenné dielo amerického spisovateľa Michaela Crichtona o tom, ako sa na Zem v zrútenej družici dostal smrtiaci mimozemský vírus.

Venter nie je jediným, kto uvažuje o podobne smelom pláne. Rovnaký nápad má aj biotechnológ Jonathan Rothberg, ktorý založil spoločnosť Ion Torrent, zaoberajúcu sa sekvenovaním ("čítaním") genómov. Ion Torrent podľa Rothberga pracuje spoločne s Harvardovou univerzitou a Massachusettským technickým inštitútom (MIT) na úprave svojej genómovej "čítačky" pre použitie na Marse. Ide o súčasť projektu amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s názvom SET-G, ktorého cieľom je nájsť mimozemský genóm.

Vyslanie prístroja, ktorý by na Zem genetické dáta odvysielal, je podľa universetoday.com riešením napätého rozpočtu vesmírneho programu. NASA podľa všetkého do roku 2030 neuskutoční misiu s plánovaným návratom vzoriek na Zem. V roku 2018 by sa ale k Marsu malo vydať ďalšie vozidlo, ktoré by mohlo byť čítačkou DNA vybavené. Digitálny prenos genetickej informácie navyše rieši havárie pri pristátí a následnú hrozbu kontaminácie prostredia.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu