Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Ďalšia záhada na Marse: Curiosity našlo zvláštny žiariaci objekt!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Vesmírne vozidlo Curiosity, ktoré mapuje povrch Marsu, v nedeľu prvýkrát vyfotografovalo miniatúrny žiariaci predmet, ktorý už na prvý pohľad nie je ani kameňom, ani zrnkom piesku. Odborníci teraz skúmajú, ako sa tam dostal a čo je vlastne zač.

Aj keď sa bezprostredne po zverejnení objavili rôzne konšpiračné teórie o dôkaze prítomnosti mimozemšťanov na Marse, neskorší podrobný záber podľa NASA naznačuje, že je to pravdepodobne plast odpadnutý priamo z Curiosity. Vedci sú si však podľa tvaru istí, že to nie je žiadna zásadná súčiastka. Server Business Insider uverejnil špekuláciu, že môže ísť o kúsok pásky vyrobenej z polyamidu.

Aj napriek týmto úvahám vozidlo prerušilo naplánované odoberanie vzoriek pôdy a venovalo sa celý deň iba fotografovaniu žiarivej záhady.

FOTO Ďalšia záhada na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

Podľa posledných správ je možné, že Curiosity bude musieť vyčistiť svoj systém pre odoberanie vzoriek. Ak by sa totiž v zozbieranom materiáli našli nejaké súčasti pozemského pôvodu, došlo by k ich znehodnoteniu. Informoval portál idnes.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu