Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozí ďalšia katastrofa? Až 23 jadrových elektrární stojí v rizikových zónach!

V rizikových oblastiach sa nachádza 23 elektrární
V rizikových oblastiach sa nachádza 23 elektrární (Zdroj: mundo-geo.es)

MADRID - Prívalovú vlnu cunami možno označiť okrem iného za synonymum deštrukcie miest a domovov a od jej minulého úderu na severovýchodné pobrežie Japonska je už tiež jasné, že dokáže vyvolať jadrovú katastrofu. Je teda schopná ohrozovať bezpečnosť obyvateľov a spôsobiť kontamináciu životného prostredia. Avšak vzhľadom na to, že tento prírodný jav je veľmi ťažké predvídať, medzinárodný vedecký tím zostavil akýsi zoznam "potenciálne nebezpečných" oblastí, v ktorých stoja jadrové elektrárne dokončené alebo vo výstavbe, píše španielsky denník El Mundo.

V štúdii, ktorej výsledky sa objavili v časopise Natural Hazards, odborníci zostavili mapu geografických oblastí sveta, kde hrozí veľké nebezpečenstvo úderu veľkých prívalových vĺn. Do vysoko rizikových zón patrí 23 jadrových elektrární (vrátane japonskej Fukušimy) so 74 reaktormi. Z tejto skupiny je 13 elektrární s 29 reaktormi v prevádzke. Ďalšie štyri elektrárne s dvadsiatimi reaktormi sa rozširujú o deväť reaktorov. A sedem nových elektrární so 16 reaktormi sa buduje.

"Je to vôbec prvý náhľad na rozmiestnenie civilných jadrových elektrární v prvej pobrežnej línii vystavených cunami vo svete," upozornil spoluautor výskumu José Manuel Rodríguez-Llanes zo strediska pre výskum katastrof (CRED) v belgickej Leuvene. Autori neskúmali len súčasné cunami, bádali okrem iného aj v historických, archeologických a geologických záznamoch.

Hoci hrozba týchto prírodných katastrof sa týka prakticky celého západného pobrežia amerického kontinentu, atlantického pobrežia Pyrenejského polostrova aj afrického severu, východného Stredomoria aj oblastí v Oceánii, najväčšie nebezpečenstvo padá na južnú a juhovýchodnú Áziu - práve tam je hrozba veľká kvôli prítomnosti jadrových elektrární.

Zo 64 jadrových reaktorov, ktoré sa teraz vo svete budujú, ich 27 pripadá na Čínu. Dokazujú to masívne investície tejto ázijskej veľmoci do jadrového sektora. "Ale závažnejšia je skutočnosť, že 19 (vrátane dvoch na Taiwane) z oných 27 reaktorov sa stavia v oblastiach označených za nebezpečné," upozorňuje sa v štúdii.

V Japonsku, ktoré v marci 2011 zažilo následky vyčíňania najvyššej prívalovej vlny vo svojej histórii, sa v nebezpečných zónach nachádza sedem jadrových elektrární s 19 reaktormi - jeden z nich je vo výstavbe.

Južná Kórea v súčasnosti rozširuje dve svoje jadrové elektrárne, v ktorých je päť reaktorov. Mimo nebezpečenstva úderu cunami neleží tiež jeden reaktor v Pakistane a dva v Indii.

"Umiestnenie jadrových zariadení nemá vplyv len na krajiny, na ktorých území stoja, ale týka sa aj území, ktoré môžu byť zasiahnuté v prípade úniku rádioaktivity," zdôraznil hlavný autor výskumu profesor Joaquín Rodríguez-Vidal z univerzity v španielskej Huelve.

Vedci poukazujú na to, že z fukušimskej tragédie by sa malo vziať poučenie. Prevencia a predchádzajúce vedecké štúdie sú najlepším nástrojom, aby sa predišlo tomuto druhu katastrof. "Avšak od cunami v roku 2004 v Indickom oceáne sa neprijali žiadne účinné politické opatrenia," upozorňujú odborníci.

Fukušimská kríza sa odohrala vo veľmi rozvinutej krajine, ktorá má jedny z najvyšších štandardov vedeckých vedomostí i technologickej infraštruktúry. "Keby sa to stalo v krajine menej vybavenej pre zvládanie následkov katastrof, potom by vplyv na svet bol omnoho vážnejší," usudzujú experti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu