Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Revolučný objav: Energiu vytvorili prelomovým spôsobom!

(Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Novátorskú batériu v spreji, ktorá ide nastriekať prakticky na čokoľvek, predstavil vo štvrtok tím vedcov. Tí ju vyskúšali na čomkoľvek od kúpeľňových dlaždičiek až po pivný polliter, napísala agentúra AFP. Ich výtvor by po ďalšom vylepšení mohol revolučným spôsobom zmeniť dizajn lítiových batérií, ktoré poháňajú naše laptopy, mobilné telefóny či elektromobily - a vyústiť v tenšie a ľahšie zariadenia.

Tím, ktorý viedla Neelam Singh, študentka inžinierstva texaskej Riceovej univerzity, použil tekutú verziu rovnakých komponentov, ktoré sú v bežných lítium-iónových batériách (skrátene Li-ion batérie). Tú potom nastriekal v niekoľkých vrstvách na sklo, plech z nerezovej ocele, glazované keramické dlaždice aj oblý povrch pivného pollitra.

"V zásade by sme týmto spôsobom mohli zmeniť akýkoľvek predmet či povrch na batériu," povedala Singh. Li-ion batérie, ktoré v súčasnosti patria medzi najpoužívanejšie v spotrebiteľskej elektronike, sú v porovnaní s ďalšími dobíjacími batériami ľahšie, výkonnejšie a bezpečnejšie.

Pre svoj prototyp vytvoril vedecký tím tekutú verziu, ktorú je možné rozprašovať a ktorá je zložená z piatich komponentov, ktoré možno vrstviť - dva zberače prúdu, katódu, anódu a polymérový separátor. "Najskôr sme premenili všetky zložky batérie na nátery. A potom ich môžeme využiť, aby sme doslova natreli batériu na akýkoľvek povrch a nepotrebujeme k tomu nič iné ako rozprašovač," dodala Singh.

Pri jednom z experimentov tím nastriekal batérie na deväť kúpeľňových dlaždičiek, ktoré vedci vzájomne prepojili. K jednej z nich bola pripojená solárna bunka, ktorá sa nabíjala z bieleho laboratórneho svetla. Akonáhle boli nabité a prepojené, poskytovali "dlaždice dostatok energie, aby rozsvietili 40 červených diód LED na viac ako šesť hodín", uviedol tím v správe, ktorú zverejnil v časopise Nature Scientific Reports.

Vedci už požiadali o patentovanie svojho vynálezu, ktorý chcú naďalej vylepšovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu