Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

NASA vyvrátila predpovede o konci sveta: Rok 2012 prežijeme!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: weeswaakzaam.punt.nl)

WASHINGTON - Vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a kozmonautiku (NASA) uverejnili osvetové video, ktoré má za cieľ vyvrátiť množiace sa špekulácie o blížiacom sa konci sveta. V súvislosti s často spomínaným dátumom 21. decembra 2012, keď údajne končí mayský kalendár, sa často hovorí o rôznych kozmických katastrofách, ktoré majú postihnúť Zem.

Šéf oddelenia NASA pre výskum objektov v blízkosti Zeme Don Yeomans vyvracia argumenty zástancov teórie o skaze planéty. "Mayská apokalypsa", ako ju farbisto opisujú jej zástancovia, má podľa neho nulovú pravdepodobnosť. A vysvetľuje prečo. "Mayský kalendár nekončí 21. decembrom 2012, je to jednoducho len koniec jedného cyklu a začiatok nového. Rovnako ako náš kalendár končí na Silvestra a nový začína zase 1. januára," uisťuje Yeomans.

Podľa kamennej tabuľky nájdenej v juhomexickom štáte Tabasco, ktorého údaje sa zhodujú aj s tehlou z chrámu v Comalcalcu, má v roku 2012 skončiť posledný, trinásty cyklus tzv. Dlhého počtu. Cykly, ktoré sa v mayskom kalendári nazývajú baktuny, trvajú 394 rokov.

Vzhľadom k tomu, že starí Mayovia vnímali plynutie času cyklicky, teda ako pravidelné opakovanie určitých periód, mal by sa po naplnení 13. baktunu (ktorý začal 11. augusta 3114 pred nl) kalendár pretočiť opäť na začiatok. Podľa prevedenia mayského datovania do gregoriánskeho kalendára by k tomu malo dôjsť v deň zimného slnovratu, teda 21. decembra 2012.

Koniec 13. baktunu je však na tabuľke z Tortuguero sprevádzaný ťažko čitateľným a málo zrozumiteľným textom, ktorý ponúka mnoho spôsobov interpretácie. Hovorí sa v ňom o príchode tajomného mayského boha menom Bolon Yokte, ktorý sa "znesie z nebies".

Zrejme aj z tohto dôvodu priťahuje spomínaný dátum pozornosť lovcov a vykladačov mystérií. Podľa rôznych predpovedí má na konci roku 2012 dôjsť ku globálnej katastrofe. Apokalyptický koniec sveta má mať napríklad na svedomí zrážka s planétou Nibiru. Tá sa má podľa niektorých ľudí ukrývať na vonkajšom okraji slnečnej sústavy a postupne sa presúvať k jej stredu, aby v decembri vrazila do Zeme. Yeomans to však vylúčil. Podľa najrôznejších popisov má byť Nibiru až štyrikrát väčšia ako Zem. "Keby tam bola, už by sme ju dávno zbadali. A aj keby bola neviditeľná, zaznamenali by sme jej gravitačné účinky na susedných planétach," vysvetlil odborník s tým, že tisíce astronómov každodenne sledujú oblohu, ale Nibiru ešte nikto nevidel. Za výplod fantázie považuje taktiež konšpiračnú teóriu, ktorá hovorí, že NASA existenciu tajomnej, skazonosnej planéty tají.

Yeomans pripomína aj ďalšieho strašiaka, ktorým má byť zarovnanie planét slnečnej sústavy do priamky. To by spôsobilo znásobenie gravitačných síl pôsobiacich na Zemi, čo by vyvolalo masívne pohyby morskej vody a ničivé prílivy.

"Tak po prvé, v decembri 2012 k žiadnemu zarovnaniu planét nedôjde. Ale aj keby došlo, na zemské prílivy a odlivy by to nemalo žiadny vplyv. Jediné dve vesmírne telesá v slnečnej sústave, ktoré môžu ovplyvniť príliv a odliv, sú Mesiac, ktorý je veľmi blízko, a Slnko, ktoré je obrovské a tiež pomerne blízko," vyvracia argumenty zvestovateľov konca sveta.

Ani slnečné búrky nie sú podľa Yeomansa veľkou hrozbou. Síce existujú, čo potvrdili aj dve mimoriadne silné slnečné erupcie z minulého týždňa, sú ale bežnou súčasťou 11-ročných cyklov slnečnej aktivity, ktorá má vyvrcholiť v roku 2013. Radiácia z výronov koronárnej hmoty môže poškodiť satelity, narušiť systémy satelitnej navigácie alebo spôsobiť ťažkosti s dodávkami elektriny.

Yeomans mierni obavy aj z prevrátenia krajinských os, ku ktorému má tiež dôjsť 21. decembra 2012. "Rotačná os Zeme sa nemôže posunúť, pretože je stabilizovaná kolujúcim Mesiacom," vysvetlil. Čo sa týka magnetického poľa Zeme, pripomenul, že k prepólovaniu dochádza raz za zhruba pol milióna rokov. "Neexistuje žiadny dôkaz, že by k tomu malo dôjsť v decembri. A aj keby sa póly začali presúvať, trvalo by to tisíce rokov. A aj keby k tomu došlo teraz, spôsobilo by to akurát to, že by sme si museli prekalibrovať kompasy."

Na záver Yeomans pripomenul výrok astronóma Carla Sagana: "Mimoriadne tvrdenia vyžadujú mimoriadne dôkazy. Od počiatku času tu boli doslova stovky tisíc predpovedí konca sveta. A sme stále tu."

Vyvrátili teóriu o konci sveta

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu